Nool.hu videó

2024.09.07. 14:40

A HPV elleni védőoltás tíz év tapasztalatát összegezték a salgótarjáni konferencián (videó)

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Mályvavirág Alapítvány konferenciát, illetve kerekasztal-beszélgetést szervezett a napokban. A HPV elleni védőoltás – 10 év tapasztalata című egész napos eseményen mind a szakemberek, mind pedig a laikusuk hasznos információkkal gazdagodhattak.

Veres Edina

Fontos témában osztottak meg jó és rossz tapasztalatokat egymással a napokban a salgótarjáni Vármegyeháza Madách Imre termében a HPV elleni védőoltás – 10 év tapasztalata című konferencia résztvevői. Az esemény szervezésének feladatait a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Mályvavirág Alapítvány vállalták magukra.

A HPV elleni védőoltás tíz év tapasztalatát összegezték a salgótarjáni konferencián
A HPV elleni védőoltás tíz év tapasztalatát összegezték a salgótarjáni konferencián
Fotó: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

Ennek fényében a rendezvény szakmai szervezőjeként és házigazdájaként Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, a vármegyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt, 2014 őszén szűkebb hazánkban a 78 iskola 935 jogosult lánytanulója közül 768 kapta meg az első HPV elleni védőoltását. Ez a HPV-vakcináció teljesítési arányát tekintve nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, mind országosan, mind pedig Nógrádban 82 százalék felett alakult.

Civil szervezetek oldalain informálódnak főként a fiatalok a HPV elleni védőoltásról

Azt is kifejtette, hogy az előző tanév végén egy online kérdőívben 15-17 éves fiatalokat kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak a HPV elleni védőoltásról. Meglepődve tapasztalták, hogy a válaszok alapján a tinédzserek sokkal szívesebben tájékozódnak a témával kapcsolatban a civil szervezetek honlapjain, illetve a KRÉTA-rendszerben, mint a közösségi média felületein. Hozzátette: többek között ezért is kérték fel társszervezőként a Mályvavirág Alapítványt.

– Magyarországon továbbra sem állunk rosszul a HPV elleni átoltottságot illetően a nemzetközi összehasonlításban, ugyanakkor a WHO által célként kitűzött 90 százalékhoz még szükséges további 10-15 százalékot a legnehezebb elérnünk. Ez csak akkor lehetséges, ha mindenki, akinek ebben szerepe van, hirdeti, hogy a védőoltás biztonságos, hatásos és fontos – húzta alá a megyei tisztifőorvos, aki arra is kitért, hogy a cél nem a rábeszélés, hanem az, hogy mindenki tájékozottan, az összes kérdésére választ kapva dönthessen.

Sokat tesznek Salgótarjánban a HPV prevencióért

Köszöntőjében Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: „Ha minden település ennyit tenne a HPV prevencióért, mint Salgótarján, akkor sokkal gyorsabban érnénk el az eredményeket és juthatnánk el a célunkhoz, hogy ne legyen méhnyakrák Magyarországon. Kiemelte továbbá a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a 2018 februárjában alakult, Kreicsi Mária által vezetett Salgótarjáni Mályvavirág Pont példamutató együttműködését is.

– Ez a közös munka példamutató és hiánypótló ugyanúgy, mint ez a konferencia – hangsúlyozta Tóth Icó, aki ezután szót ejtett arról is: mennyire fontosnak tartja azt, hogy a szakemberek megjelentek az eseményen, hiszen csak közösen tudják elérni a célt: a HPV prevenció erősítését és azt, hogy ne legyen méhnyakrák hazánkban.

Szakemberek és laikusok is bővíthették tudásukat

Az egész napos konferencia délelőttjén a szakmai programoké volt a főszerep. Összesen hét darab, 20 perces előadás járta körbe a HPV témáját. Az előadók között országosan is elismert szakemberek is sorakoztak, így például dr. Koiss Róbert nőgyógyász, onkológus, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke, aki egyebek mellett beszélt a HPV elleni védőoltás és a méhnyakrákszűrés jelentőségéről is. Emellett a tudományos előadásokat meghallgatók bővíthették ismereteiket többek között a HPV elleni védőoltás hatékonyságával és biztonságosságával, vagy éppen a HPV kimutatásának lehetőségeivel kapcsolatban, illetve megtudhatták azt is, milyen szerepet játszik a HPV a fej-nyaki daganatok kialakulásában. Ezt követően, az ebédszünet után a szakemberek mellett a szülők és a gyermekek szerezhettek információkat a kerekasztal-beszélgetést hallgatva, a következő résztvevőknek köszönhetően: 

  • Dr. Melczer Zsolt egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza, klinikai onkológusa,
  • Dr. Pető Gabriella csecsemő- és gyermekgyógyász, házi gyermekorvos, a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola iskolaorvosa,
  • Zsélyiné Kmetyi Viktória védőnő, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának iskolavédőnője,
  • Smírer Nárcisz érintett,
  • Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A kerekasztal-beszélgetés során olyan témák és olyan módon kerültek a középpontba, amely lehetőséget kínált a laikusoknak is arra, hogy megértsék: miért is olyan fontos a HPV prevenció. Ennek fényében szó esett például a vírusról, a védőoltásról és természetesen a szűrésről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában