bő termés

2020.06.20. 07:00

Beindította a sok eső és a meleg a gombaszezont Nógrádban

A szokatlanul nagy esőzéseknek és meleg időjárásnak köszönhetően megkezdődött az idei nyári gombaszezon. Hétvégére már bő termésre számítanak, azonban gyűjtés közben nem árt figyelni – hívja fel a figyelmet a szakellenőr –, hiszen nem mindegyik példány ehető.

Kakuk Klaudia

Józsi a gombás

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A hűvös és száraz időjárás ezúttal nem kedvezett a tavasszal gombázni vágyók számára, ellenben a nyári szezon kapcsán bő termésre számít Sebestyén Katalin, a salgótarjáni vásárcsarnok gombaszakellenőre.

– Bár sokat váratott magára a tavaszi, kora nyári szezon, az elmúlt hetekben előbukkantak az első gombák, a kiadós csapadékot követő, várhatóan napos és meleg időjárásnak köszönhetően a hétvégére akár tömeges megjelenésre számíthatunk közeli erdőkben, mezőkön – mondta el a Nool.hu-nak Sebestyén Katalin.

Sebestyén Katalin szakellenőr megvizsgálja a Mihálygerge környékén gyűjtött gombát a salgótarjáni vásárcsarnokban
Fotó: H. M. / NMH

Ottjártunkkor éppen egy idősebb úr hozta az előző napi gyűjtés eredményét bevizsgálásra. Mint a gombász elárulta, a kétvödörnyi termést Mihálygerge környékén gyűjtötte, nagyjából két kilót nyomhat. Azt is hozzátette: ismeri a gombákat, a felesége azonban jobban megbízik a szakavatott szemekben.

– Aki bizonytalan abban, hogy milyen gombát szed fel, minden esetben vizsgáltassa be, ugyanis több gombafaj elfogyasztása halálos kimenetelű is lehet – hívta fel a figyelmet szemrevételezés közben a gombaszakértő.

– Általában, ha valaminek gomba alakja van, azt felszedik, azonban sokan elfelejtik fajonként elkülöníteni, így akár elég egyetlen gyilkos galóca is ahhoz, hogy az egészet ki kelljen dobni a kukába. Ez azért van így, mert a spórái beszennyezik a körülötte lévő ehető gombákat is – hangsúlyozta szakellenőr.

Hozzátette: a gombászok sokszor összetévesztik a szegfűgombát a susulykával, a róka gombát a tölcsérgombával, a csiperkét pedig a gyilkos galócával. Utóbbi többször is előfordult már a gombavizsgáló asztalán.

Sebestyén Katalin azt is elmondta portálunknak: ebben az időszakban jó eséllyel bukkanhatunk rókagombára és vargányára, az erdőszéleken pedig szegfűgombára.

Életmentő is lehet a vizsgálat

Sebestyén Katalin portálunk kérdésére hozzátette: a gyűjtők javarészt a Karancs-völgyében, a Mátra erdeiben és a Medves-vidéken, főleg Bárna község közelében lelnek legtöbbször ehető kalapos gombákra. A salgótarjáni piacon gombából még szűkös a kínálat, azonban egy-két asztalnál találtunk mutatós vargányát, aminek a palócföldi neve „igazi” gomba, a napokban 3500 forintért adták kilóját a kofák.

Az egyik kereskedő elmondta, hogy a jövő héten várhatóan több gombaárus érkezik, hiszen kedvező időjárást jósolnak hétvégére is. A vásárcsarnokban hétköznap reggel 7-től 14-ig, szombaton pedig 5.30-tól 8 óráig lehet térítésmentesen bevizsgáltatni az összegyűjtött gombazsákmányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában