Elsősegély

2 órája

Pánikolsz vagy életet mentesz?

Nógrád Vármegyében is sajnos egyre több baleset történik az utakon.

A rendőrség figyelmeztetett, hogy az őszi hónapokban érdemes különös figyelmet fordítani a vezetési technikákra és az autók felkészítésére, mivel a megváltozott körülmények váratlan helyzeteket eredményezhetnek​. Az autósoknak tehát érdemes felkészülniük a nehezített körülményekre, hogy elkerüljék a baleseteket. 

De mi van velünk, járókelőkkel? 

Bármikor előfordulhat, hogy a szemed láttára ér valakit baleset az utcán. Lefagysz vagy megmentesz egy életet? Ha elképzeled, hogy hogyan cselekednél, mit látsz? Sokan pánikba esnek, de a helyes magatartás az azonnali cselekvés. A kulcs az elsősegély megfelelő ismerete, amely életmentő lehet. Pontosan tudjuk, hogy a hétköznapi hősök nem viselnek minden esetben orvosi köpenyt. Olykor a gyorsan reagáló jelenlévőnek kell cselekednie. De ehhez tudni kell, hogy mi a teendő a újraélesztés esetén.

1. Hívj segítséget – tárcsázd a 112-t
2. Életjelek vizsgálata – nézd meg, hogy lélegzik-e és hogy van-e pulzusa
3. Mellkaskompresszió – tedd a kezed a mellkas közepére, nyomd le körülbelül 5 cm mélyen, 100-120 nyomás/perc sebességgel (a Bee Gees: Stayin' Alive ritmusában, amely ugye hatalmas diszkósláger is egyben). Ne izgulj, ha nem tudsz lélegeztetni – a mellkaskompresszió is elegendő lehet. Amiatt sem kell aggódnod, hogy esetleg rosszul csinálod, mert a mellkasnyomás nem atomfizika, de annál hasznosabb lehet a bajba jutott számára.

További részletek a life.hu oldalán olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában