Megmérettetés

2 órája

Harmincnégy emelet vár a két nógrádi lánglovagra

Idén ismét egy különleges próbatétel, egészen pontosan több mint 130 méter – függőleges – távolság leküzdése vár a vállalkozó szellemű tűzoltókra. Az Országos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokságon vármegyénket két Rétságon szolgáló lánglovag, Horváth Mihály és Hugyecz Gábor képviseli majd.

Veres Edina

Idén is megrendezi hagyományos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokságát a katasztrófavédelem. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által szervezett versenyen október 19-én, szombaton a tűzoltók párban vagy egyénileg tesznek meg futva – a rajttól a célig – 34 emeletet. Természetesen mindehhez egy, a megmérettetés kritériumainak eleget tevő helyszínre is szükség van. Ez nem más lesz, mint Budapesten, a Lágymányosi-öböl északi partján lévő MOL Campus, amely ingatlan a maga száznegyvenhárom méteres magasságával Magyarország legmagasabb irodaépülete.

Két nógrádi lánglovag is részt vesz az Országos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokságon
Két nógrádi lánglovag is részt vesz az Országos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokságon
Forrás: Archív fotó: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kampusz immár második alkalommal ad otthont a katasztrófavédelem lépcsőfutó-versenyének, amelyen hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók vesznek részt. A megmérettetés során a lánglovagoknak az épület földszint alatti negyedik szintjéről a huszonkilencedik emeleten található kilátóteraszra kell feljutniuk, minél rövidebb idő alatt. Mindehhez a versenyzőknek összesen 754 lépcsőfokot kell megtenniük, ami függőlegesen 133,5 méteres távolságot jelent.

Két lánglovag képviseli vármegyénket a tűzoltó lépcsőfutó-bajnokságon

„A tűzoltók párban vagy egyénileg, teljes védőfelszerelésben, légzőkészülék használatával indulnak neki az emeleteknek. A párok közötti megengedett maximális távolság egy lépcsőforduló lehet, egy versenyző legfeljebb egy egyéni és egy páros versenyszámban nevezhet. A rendezvény fővédnökének szerepét dr. Góra Zoltán, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója tölti be” – olvasható Kapás Márton közleményében, amelyből az is kiderült, hogy a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából ketten vágnak neki idén az emberpróbáló feladatnak.

Az egyikük Horváth Mihály, aki 2006 óta tűzoltó, 2012-től pedig a Rétsági Katasztrófavédelmi Őrs gépjárművezetője. Több alkalommal indult már vármegyei, illetve országos lépcsőfutó próbatételeken, de az évek során megmérette magát tűzoltó sportversenyeken is. Emellett vármegyei, országos szintű, illetve Szlovákiában megrendezett TFA versenyeken is részt vett a legerősebb tűzoltó címért. A másik Nógrád vármegyei versenyzőként Hugyecz Gábor áll majd a rajtvonalhoz. Ő 2023-ban szerelt fel szintén a Rétsági Katasztrófavédelmi Őrs állományába. Jelenleg is ott lát el szolgálatot – Horváth Mihályhoz hasonlóan – gépjárművezető beosztásban. Tavaly indult a MOL Campus lépcsőfutó próbatételen, míg idén a „versenyrepertoárját” a Turul lépcsőfutó megmérettetéssel bővítette. Ezután pedig úgy döntött: ebben az évben is felfut a MOL Campus emeletein az Országos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokság során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában