Interjú

2 órája

Szemléletváltást hozott a vezetőségcsere a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosítóban

Három éve működik a SungEel HiTech akkumulátor-feldolgozó üzeme Bátonyterenyén. A helyiek azóta is fenntartásokkal kezelik a céget, amelynek működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal ideiglenesen fel is függesztette. A vállalatnál ez idő alatt lecserélték a vezetőséget, a gyár ma félgőzzel, teljes szemléletváltás mellett üzemel.

Gulyás Edina

Az akkumulátor-újrahasznosító üzemről Park Soo Chul ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Három éve működik az akkumulátor-újrahasznosító Bátonyterenyén
Három éve működik az akkumulátor-újrahasznosító Bátonyterenyén
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

– Mindenekelőtt talán nem árt tisztázni: pontosan mivel is foglalkozik a SungEel HiTech? Hogyan és mikor települtek be hazánkba, és magyarországi érdekeltségeik között milyen szerepet tölt be a bátonyterenyei üzem?
– A SungEel HiTech 2008 óta foglalkozik lítium akkumulátorok újrahasznosításával Dél-Koreában. Európában Lengyelországban, Magyarországon és 2023 óta Németországban is jelen van már a cég. Magyarországon 2017 óta egyedüli akkumulátor-feldolgozóként tevékenykedünk. A szigetszentmiklósi üzem 2019, míg a bátonyterenyei 2021 óta működik, kapacitása négyszerese a szigetszentmiklósinak. A gyártás közben keletkezett selejtes lítium-akkumulátorokban lévő cellákat és fóliákat daráljuk le, az így keletkező fekete port küldjük tovább Dél-Koreába, ahol azt kilúgozzák. Ennek eredményeként olyan tisztaságú anyagokat kapunk, mint ami bányászással nyerhető ki, csak az újrahasznosítás sokkal környezetkímélőbb. Amennyiben az akkumulátor gyártók és a felhasználók sorába belép egy feldolgozó cég, jelen esetben a SungEel, akkor egy zárt kört alkothatnak. Mivel az akkumulátorok száz százalékban újrahasznosíthatók, a folyamatnak köszönhetően ez a körforgás végtelen lehet, kizárva a rengeteg vizet felhasználó és nagy karbonlábnyomot maga után hagyó bányászatot. Az európai uniós törvények szerint 2035 után már nem lehet belső égésű motorokat gyártani, ugyanakkor 2031-et követően a gyártókat kötelezik arra, hogy egyre nagyobb mértékben használjanak újrahasznosított anyagokat a gyártás során. Az elektromos autók számának növekedésével természetesen az akkumulátor-hulladékokból is több keletkezik. A környezetvédelem szempontjából fontos a hulladékfeldolgozás, ezért támogatja ezt a tevékenységét a magyar kormány is. Ez persze így szimpatikusan hangzik, csak senki nem szeretné, ha mindez a szomszédjában működne.

– Mit lehet tudni az üzemben dolgozó munkaerőről? Helyiek?
– Cégünk számára fontos a munkahelyteremtés, jelenleg csak helyi munkaerőt alkalmazunk. 2022-ben, amikor közel teljes kapacitáson működött az üzem a két magyarországi telephelyünkön kétszáz embert foglalkoztattunk, ez a szám jelen pillanatban 70-re csökkent. Törekszünk arra, hogy a beszállítóink is a helyi cégek és vállalkozások közül kerüljenek ki. Emellett arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy egyre több magyar munkaerő kapjon helyet a vezetőségben, a végső cél az, hogy a magyarországi üzemeket magyar vezetők igazgassák.

– A 2021-es üzemavatón Ji Kang Mjung, a SungEel Hitech Kft. elnöke azt mondta, hogy évente 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak itt újra. Milyen kapacitással működnek jelenleg, illetve jellemzően honnan érkezik Bátonyterenyére a feldolgozásra váró hulladék?
– A fenti mennyiséget sosem értük el, 2022-ben 18 ezer tonna gyártás közben keletkezett, selejtes akkumulátort dolgoztunk fel, jelenleg 50 százalékos kapacitással működünk. Időközben csökkent a kereslet az elektromos autók iránt, így kevesebb akkumulátort állítanak elő. Terveink szerint jövő júniusra tudunk ismét teljes kapacitással dolgozni, de a kedvezőtlen változások hatására évi 10-15 ezer tonna hulladékot hasznosítunk majd újra a becslések szerint. Amíg korábban más országokból, addig napjainkra már csak Magyarországról érkezik selejtes akkumulátor az üzemünkbe, mivel időközben Lengyelországban és tavaly Németországban is nyílt egy vállalatunk.

Park Soo Chul ügyvezető igazgatóval beszélgettünk
Park Soo Chul ügyvezető igazgatóval beszélgettünk
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A kormányhivatal több alkalommal is megbüntette a céget, tavaly augusztusban pedig ideiglenesen felfüggesztette a bátonyterenyei üzem működését. Min kellett változtatni, hogy újra működhessenek? Minden feltételnek meg tudtak felelni, minden felmerült problémát meg tudtak oldani?
– Mindenekelőtt azt nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ugyan többször is megbüntették a céget, de sosem környezetszennyezés miatt. A működés ideiglenes felfüggesztéséhez több ok vezetett. Az üzemben történtek balesetek, amelyek miatt lelassult a kapacitás, míg a hulladék halmozódott, mivel az országban nincs más feldolgozó. Ebből következett, hogy a megengedett mennyiségnél több hulladékot tárolt a cég. Időközben a jogszabályok is változtak, ugyanis 2021-ben még nem számított veszélyes hulladéknak az akkumulátor. Miután ez megváltozott hosszú időbe telt olyan fuvarozót találni, aki elszállította volna az időközben veszélyessé vált hulladékot. Tíz hónap telt el, mire megoldódott a problémák jelentős része, így ismét elkezdődhetett a munka, de még mindig csak félgőzzel. Ennek az is az oka, hogy nincs annyi feldolgozásra váró hulladék, de a felfüggesztő határozatban az is szerepelt, hogy mindent újra kell engedélyeztetni, ez még folyamatban van. Idén a bátonyterenyei vállalat teljes felső vezetése lecserélődött, ez szemléletváltást is eredményezett. Olyan alapvető megoldást szeretnénk találni, amelynek eredményeként hasonló probléma soha többé nem alakul ki. Ez az anyavállalat és a vevők érdeke is. Balesetmentes és biztonságos működés a cél, amit lépésről lépésre alakítunk ki.

Sok helyi ellenzi az akkumulátor-újrahasznosító működését

– A környéken élők körében gyakran elhangzik: úgy érzik,nincsenek biztonságban az akkumulátor-feldolgozó miatt. Mivel tudnák megnyugtatni az itt lakókat? Több alkalommal is szerveztek már nyílt napot az üzemben. Ezeket milyen visszhang övezte?
– Sok esetben csak a médiahírekből értesülnek az emberek a cégről, és úgy véljük, hogy a cikkek nem fedik teljes mértékben a valóságot. Eddig kétszer rendeztünk nyílt napot, de a helyiek előzetes egyeztetést követően, bármikor bejöhetnek és megnézhetik az itt folyó munkát. Azt tapasztaljuk, hogy akik itt járták, csodálkoznak, hogy nem történik sok minden az üzemben. Csupán fekete porrá daráljuk az akkumulátorok celláit. Ez az anyag rákkeltő, de munkavállalóink szigorú előírások mellett, védőöltözetben dolgoznak és rendszeres orvosi vizsgálaton vesznek részt. A levegőszűrőknek köszönhetően nem kerülhet az anyag a város levegőjébe. Akik jártak már az üzemben, azok nem ítélték meg negatívan az itt folyó munkát, csak azoknak vannak fenntartásaik, akik még nem voltak nálunk.

– Új polgármestere van a városnak, aki többször felszólalt már cégük tevékenysége ellen. Mennyiben érinti ez a változás a SungEel jövőbeni működését? Milyen kapcsolatra számítanak a városvezetéssel?
– Korábban történt már invitálás részünkről, és hamarosan meg is történik a találkozás. Úgy véljük, hogy a SungEel HiTech jelentős cég Bátonyterenyén, és a városnak sem szerencsés, ha bármilyen vállalkozást bezárnak és az kivonul a térségből. A legfontosabb elvünk az együttműködés, erre törekszünk mindenkivel. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy egy rendezvényt szervezünk az üzem területén október 26-án, szombaton, amelyre a dolgozóinkat, a családjaikat és a helyieket is várjuk. Szeretnénk ezt a programot a jövőben hagyományosan minden évben megrendezni, hiszen több példa is van arra szerte a világban, hogy egy céges rendezvény komoly fesztivállá nőtte ki magát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!