Sírkert

2022.07.19. 13:50

Gyalázat a nógrádi temetőkben: a halottakat is meglopják a tolvajok

Egyre több nógrádi Facebook-csoportban jelennek meg panaszok arról, hogy rendszeresen gondozott síremlékekről lopnak el virágokat, vázákat, koszorúkat ismeretlenek. Mostanában a szécsényi és a balassagyarmati temetőben is megsokasodtak a lopások, a hozzátartozók közül azonban csak kevesen tesznek feljelentést.

L.J.

Forrás: Shutterstock

A Memento Mori Temetői Alapítvány immár 22 éve kezeli a balassagyarmati római katolikus temetőt. Káplár András, a szervezet alapítója elmondta, hogy már az elmúlt években is kaptak olykor bejelentés temetői lopásokról, azonban tehetetlenek az ügyben, ugyanis „mindenki beláthatja, hogy nem állíthatnak őrt minden sírhoz”. 

Hiába próbálták zárni a kilenc kaput  

– A sírokra kihelyezett sírkő, virág vagy bármiféle tárgy a sírhelyet 25 évre bérlő tulajdona, így jogilag ő felel a kihelyezett tárgyakért. Nem vonhat felelősségre senkit, biztosítást pedig, még ha akarna, akkor sem tudna kötni – mondta Káplár András. Hozzátette: – A római katolikus temetőben egy gondnokot alkalmazunk, aki nem tud ott lenni mindenhol, hisz a temető – talán az országban egyedüli módon – kilenc kapuval rendelkezik, amelyeknek zárását pár éve megoldottuk. Sajnos, azonban a lakatot zárási időn túl egyszerűen levagdosták, akárhányszor pótoltuk is. Ezért feladtuk annak bezárását, ami egyébként sem oldaná meg az esetleges lopásokat, mert az napközben történik, ha történik. 

Káplár András kifejtette, hogy nem terveznek kamerákat telepíteni a temetőbe azok magas költsége és a lopások kis száma miatt. Ráadásul az ilyen irányú beruházáshoz meg kellene emelni a temetői díjakat – ami jelenleg az országos átlag alatt van –, és ez valószínűleg sok embert érzékeny érintene. Mint fogalmazott, ez szembe menne az elveikkel is, mivel az alapítvány nonprofit szervezet, mindenki térítésmentesen végzi munkáját és az a céljuk, hogy a költségeket továbbra is alacsonyan tartsák. 

– Megítélésem szerint csak a temetőt látogatók tudják több odafigyeléssel megszüntetni az efféle lopásokat, ugyanis ők azok, akik figyelmeztethetik a magukról megfeledkező, lopáson ért honfitársukat, aki talán szégyenében többet nem tenne ilyet – hangsúlyozta Káplár András. 

Szívtelen, lelketlen tolvajok 

De nem csak a balassagyarmati, hanem szécsényi temetőben is gondot okoznak a tolvajok mostanában. Krizsanyik Józsefné szécsényi lakos portálunknak elmondta, hogy a férje sírjáról a közelmúltban mécsesek tűntek el. 

– Mindez nagyon bosszantó, hiszen a temető egy végső nyughely a szeretteink számára. Aki onnan eltulajdonít dolgokat, annak nincs szíve, sem lelke – mondta felháborodva az asszony, aki feljelentést végül nem tett, de szerinte a kamerarendszer létesítése megoldást jelenthetne a problémára. 

A rendőrségnek alig jelentik 

Bár a közösségi oldalakon gyakoriak a panaszok, Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy főkapitányság illetékességi területén csak kis számban követnek el a temetőkben vagyon elleni bűncselekményt. Mint fogalmazott, a tevékenység-irányítási központba az év eleje óta három bejelentés érkezett temetőben elkövetett jogsértésről. 

– A rendőrségre április 14-én érkezett bejelentés, miszerint Kállón, a temetőben ismeretlen tettes a bejelentő hozzátartozójának síremlékét megrongálta, abból földet ásott ki, a virágokat összetörték és a földre dobták. A Pásztói Rendőrkapitányság rongálás bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit – mondta Dankóné Nagy Éva. Hozzátette: – A tevékenység-irányítási központba május 15-ei bejelentésében a sértett elmondta, hogy Szécsényben, a temetőben a hozzátartozója sírján elhelyezett virágokat és kegytárgyat egy másik sírhelyre tették át ismeretlen tettesek. A Szécsényi Rendőrkapitányság lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt indított eljárásban vizsgálja az eset körülményeit. Aztán július 5-én szintén arról érkezett bejelentés, miszerint a rimóci temetőben több sírt is megrongáltak. A Szécsényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A nyomozás érdekeire való tekintettel, az üggyel kapcsolatban további információt nem áll módunkban kiadni. 

Figyeljünk az értékeinkre! 

Dankóné Nagy Éva kiemelte, a rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a temetői viráglopások, kegytárgyak és koszorúk eltulajdonításának, illetve a temetőlátogatásokhoz kapcsolható vagyon elleni bűncselekmények száma november 1-jén vagy azt követően növekedhet meg. 

– A temetőbe látogatások alkalmával kérjük egész évben fogadják meg tanácsainkat, mivel az óvatlan emberek könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak. Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak szinte felkínálják magukat a bűnözőknek. Nagyon fontos, ha valaki a hozzátartozója sírját gondozza, vagy csak vízért megy el, a szemetet viszi a hulladékgyűjtőbe, ne hagyja őrizetlenül a síron kézitáskáját. A gépkocsival érkezők lehetőleg a kijelölt parkolóban és jól megvilágított, biztonságos helyen álljanak meg a gépjárművel. Soha ne hagyjanak abban értékeket. Nagyon fontos, hogy a járműben személyes irat, lakáskulcs se maradjon, hiszen az iratokkal később visszaélhetnek a bűnözők, az ellopott lakáskulcs miatt pedig betöréses lopás áldozatává válhatnak az óvatlanok. Amennyiben mégis bűncselekmények áldozatává válnának, hívják a 112-es segélyhívószámot – hangsúlyozta a szóvivő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában