Új időszámítás

1 órája

Ismét visszatekerjük! – ezt gondolják a nógrádiak az óraátállításról

Október 27-én, vasárnap éjjel háromkor kettő órára tekerjük vissza a ketyegők mutatóját. A téli óraátállítás miatt így 60 perccel többet alhatunk, ám a szervezetünk működését nagyban befolyásolhatja az új időszámítás. Portálunk utánajárt, mit gondolnak a nógrádiak az óraátállításról.

Sipos Nina Vivien

Újra elérkezett az idő Magyarországon, hogy átállítsunk vekkereinket. Október 27-én, vasárnap éjjel háromkor kettőre tekerjük vissza az órák mutatóját, így hivatalosan is véget ér a nyári időszak és megkezdődik a téli időszámítás. Mint ismert, az évenként kétszeri óraátállítás hatalmas befolyással van az emberi szervezetre, hiszen amellett, hogy belezavar a külső- és belső óránkba, még a hormonális rendszerünket is felborítja.

óraátállítás
Újra itt az ideje az óraátállításnak
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás: MW/Illusztráció

Nem a kávé a megoldás az óraátállítás hatásaira

A szakemberek szerint alapvetően az emberi szervezet 12 órás ritmusokban örvénylik, ami ha valamilyen oknál fogva felborul, akkor fáradtságot, aluszékonyságot, valamint idegrendszeri panaszokat eredményezhet. Ugyanez igaz óraátállításkor, amikor is a teljesítőképességünk jelentősen csökkenhet.

A biológiai óra kismértékű ingadozása megváltoztatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Az ehhez szükséges idő egyénenként változó. Van, akinek négy napra, míg másoknak – bár nagyon ritkán – 14 napra van szükségük. Eddig tudományosan nem bizonyították, hogy a tavaszi és őszi óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása lenne, és szakértők szerint ez valószínűtlen is, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket – számolt be róla a Webbeteg.

Segíthet a gyógytea fogyasztása

Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor elárulta, hogy a téli óraátállítás elsősorban a csecsemőket, a szépkorúakat, illetve a krónikus betegséggel élőket érintheti érzékenyebben. Az elkövetkező időszakban tehát érdemes fokozottan odafigyelni az esetlegesen felmerülő tünetekre, amelyek között előfordulhat álmatlanság, kedvtelenség, alvászavar, fejfájás és fáradékonyság, majd orvosolni azokat akár házi praktikákkal, akár szakértő segítségével.

Érdeklődésünkre a természetgyógyász kifejtette, úgy tudjuk a leghatékonyabban enyhíteni a panaszokat, ha gyógynövényekből készült teákat iszunk. Így például a citromfű, a levendula vagy épp az orbáncfű teák segíthetnek átvészelni az óraátállítás alkalmazkodási periódusát, de javasolt még a melatonin készítmények fogyasztása is. 

Mindemellett az óraátállítás negatív hatásai ellen jó megoldás lehet, ha az alvásidőnket már az állítás előtti napokban elkezdjük módosítani tíz-húsz perccel korábbra vagy későbbre attól függően, hogy egyet előre vagy éppen hátra tekerünk a mutatókon.

Már régen eltörölték volna a nógrádiak az óraátállítást

– Engem nem zavar az óraátállítás, de a legtöbb ember szervezetét megterheli. Én az óra szerint kelek, de vannak, akiket befolyásol, ha hamarabb vagy később sötétedik, főleg aki dolgozik és sötétben kénytelen munkába menni. Nekem jobb lenne, ha maradna a téli időszámítás, így nem kellene a téli reggeleken sötétben közlekedni – válaszolta Tóth Tiborné salgótarjáni lakos arra a kérdésünkre, hogy mit gondol összességében az óraátállításról.

Az általunk megkérdezettek túlnyomó része arról számolt be, hogy ők legszívesebben eltörölték volna már régen ezt az évenként kétszeri gyakorlatot, amely amellett, hogy már nem vezet előbbre, még a biológiai óránkat is felborítja. Sokak szerint ez kifejezetten egy olyan nagy probléma, amellyel komolyabban és rámenősebben kellene foglalkozniuk a döntéshozóknak, hiszen több Európai Uniós országot is érint az óraátállítás.

– Szerintem mára már nem tud annyi energiát megspórolni, mint ahogy arra azt régen kitalálták. Inkább negatív véleményem van róla, mert ártalmas a  szervezetre gyakorolt hatása és a megszokott működését akadályozza – osztotta meg véleményét Mihály Dorka Odett, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium diákja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában