A Versenyképes Járások Programból csak profitálhat Nógrád (fotók, videó)

Az iparűzési adó többletbevételéből álló keretösszeget pályázat útján osztanák újra a területi különbségek kiegyenlítése céljából. A Versenyképes Járások Program elképzeléseit szerdán mutatta be dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a vármegyeházán.

Gulyás Edina

A kormány szándéka szerint januártól minden járás garantált fejlesztési forráshoz jut. A Versenyképes Járások Program részleteiről dr. György István, a Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság vezetője tartott szerda délután tájékoztatót a salgótarjáni vármegyeházán.

A Versenyképes Járások Program elképzeléseit dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár mutatta be a vármegyeházán
A Versenyképes Járások Program elképzeléseit dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár mutatta be a vármegyeházán
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A hátrányos helyzetű járásokat hozza versenyképes helyzetbe a program

– A területi kiegyenlítés a fő alapelve ennek a koncepciónak, amelynek főbb körvonalait most megismerhetjük. A települések érdekében félre kell tenni a politikát, közösen kell gondolkodni, hiszen elsősorban a közös programoknak ad prioritást ez a jogszabálytervezet – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Sándor főispán. – Mivel ez a program az egyértelműen hátrányos helyzetű térségeknek kedvez, így Nógrád vármegye ebből csak profitálhat.

Dr. György István arról tájékoztatta a jelenlévő polgármestereket és a járási vezetőket, hogy a Versenyképes Járások Program elnevezésű projekt még nincs kőbe vésve, egyes elemei még hasznos és ésszerű javaslatok mentén formálhatók. Mint mondta: 1990 óta még nem volt olyan országos program, amely a területi különbségek kiegyenlítésére irányult volna.

Versenyképes Járások Program: az iparűzési adó többletére lehet pályázni

Hozzátette: az iparűzési adó az önkormányzatok legfontosabb forrása, bevételük mintegy egyharmadát teszi ki. Azonban egyes településeken – például Pakson és Százhalombattán – jóval nagyobb összeg folyik be abból, mint ott, ahol nincsenek jelentős vállalkozások. Ezért annak kiegyenlítése szükséges. A szolidaritási adó bevezetése volt az első lépés ebbe az irányba, a Versenyképes Járások Program pedig a következő lehet.

– A program keretében az iparűzési adó jövő évi többlete bekerülne a területfejlesztési alapba, amelyre a járások pályázhatnak majd – ismertette az államtitkár. – Ez a forrás a számítások szerint országosan 65 milliárd forint lesz. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó-többleteként megjelent, ám ha ez az összeg nem éri el az évi 250 millió forintot, akkor a költségvetés kiegészíti. Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás. A vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent.

A térség fejlődését kell előtérbe helyezni

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is kifejtette gondolatait a programmal kapcsolatban. Mint mondta: jelenleg nagy igazságtalanságok vannak a rendszerben. Példaként említette, hogy Hatvanban, az ott kialakult ipari zónának köszönhetően a város adóbevétele éves szinten több volt, mint Nógrád valamennyi településéé.

– A programban Nógrád öt járása 250 millió, míg a Salgótarjáni járás 500 millió forintra pályázhat, így összességében 1 milliárd 750 ezer forintból lehet majd különböző fejlesztéseket megvalósítani – fogalmazott Becsó Zsolt, aki arra is kitért: olyan elképzeléseket kell majd preferálni, amely nem csak egy-egy település, hanem az egész járás fejlődését szolgálja. Ilyen például a közbiztonság.

Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hogy Nógrád is hozzájárul az ország GDP-jéhez, ezért szeretne olyan lehetőségekhez jutni, amelyek javítják a térség versenyképességét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!