Szakmai piactérré alakult a salgótarjáni sportcsarnok (fotók, videó)

Pálya- és szakmaválasztási, illetve továbbtanulási napok zajlanak Nógrád vármegyében. Az eseménysorozat első részeként kedd reggel a „Szakmára fel!” nevű pályaválasztási kiállítás keretében ismerkedhettek az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói a szűkebb hazánk középiskoláiban elérhető szakmákkal és képzéskínálattal.

Veres Edina

Elözönlötték a fiatalok kedd reggel a felújítás alatt álló salgótarjáni Városi Sportcsarnokot. A nagyszámú érdeklődőt azonban nem egy sportesemény, hanem a 23. alkalommal megrendezett „Szakmára fel!” pályaválasztási kiállítás csábította a küzdőtérre.

Idén is megrendezték az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló Szakmára fel! pályaválasztási kiállítást Salgótarjánban
Idén is megrendezték az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló Szakmára fel! pályaválasztási kiállítást Salgótarjánban
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A rendezvény a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály, a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Salgótarjáni Tankerületi Központ, a Balassagyarmati Tankerületi Központ és a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum szervezésében valósult meg.

Az esemény célja évről évre, hogy az általános iskolák 7-8. osztályosai számára kézzelfogható, élményszerű pályaválasztási lehetőséget kínáljon, és segítsen a fiataloknak azon fontos döntésnek a meghozatalában, hogy hová is menjenek továbbtanulni. A pályaválasztás előtt áll gyerekeket elsősorban Nógrád vármegyei kiállítók várták, ugyanakkor akadtak köztük szűkebb hazánk határain kívülről érkezők is.

Remek lehetőséget nyújt az általános iskolásoknak a „Szakmára fel!” kiállítás

A program megnyitója során Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: a fiatalok számára fontos, hogy megismerjék, pontosan milyen szakmák tanulhatók itt, Nógrád vármegyében. Hozzátette: a „Szakmára fel” pályaválasztási kiállítás remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az általános iskolások megismerjék a szűkebb hazánkban elérhető képzéskínálatot, illetve információt gyűjtsenek az érdeklődésüket leginkább felkeltő szakmákkal kapcsolatban.

– Válasszatok jól szakmát, és itt, Nógrádban tanuljátok ki ezeket a mesterségeket és legyetek fontos elemei ennek a megyének! Kívánom, hogy amit itt megtapasztaltatok most, gyermekkorotokban, azt itt is tudjátok kamatoztatni először a tanulmányaitok során, majd később a nagybetűs életben is – fogalmazott Skuczi Nándor.

Középiskolák és foglalkoztatók mutatkoztak be

Ezt követően felpezsdült az élet a Városi Sportcsarnok küzdőterén, ahol a két oldalt felállított sátrakban a kiállítók foglaltak helyet, míg a középen kialakított szakmai piactéren testközelből ismerkedhettek meg az iskolások a különböző szakmákkal. Így például betekintést nyerhettek a fodrászat, a szakács és az egyéb mesterségek fortélyaiba is, miközben arról is tájékozódhattak, hogy a különböző középiskolákban hogyan is zajlanak a képzések, illetve egy-egy szakág mivel is foglalkozik valójában.

A kiállítók között szereplő 18 középfokú oktatási intézmény – 11 szakképző iskola és 7 gimnázium – legjava természetesen Nógrád vármegyei illetékességű volt, ugyanakkor az Északi ASzC Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium jelenlétével a szomszédos Heves vármegye is képviselte magát a „Szakmára fel!” pályaválasztási kiállításon.

Az érdeklődő gyerekeknek az iskolák mellett további 7 nagy foglalkoztató is bemutatta tevékenységét Salgótarjánban. Köztük:

  • a Magyar Honvédség,
  • a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara,
  • a Nógrád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat,
  • a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság,
  • a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház,
  • az Országos Mentőszolgálat és
  • a Junior Achievement Magyarország Oktatási és Vállalkozásszervezési Alapítvány is.

Karrierbörzével folytatódnak a továbbtanulási napok

Az esemény helyszínén a Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT) játékos feladatra várta a gyerekeket. A néhány kérdést tartalmazó kvízt helyesen kitöltők és leadók között értékes technikai ajándékokat sorsoltak ki a nap folyamán. A pálya- és szakmaválasztási, illetve továbbtanulási napok szerdán 9 órától a salgótarjáni Városi Sportcsarnokban a „Karrierbörze” nevű eseménnyel folytatódnak, amely során felsőfokú oktatási intézmények, valamint a vármegye jelentősebb foglalkoztatói kapnak arra lehetőséget, hogy bemutassák tevékenységüket a középfokú oktatási intézmények végzős tanulói számára.

A „Szakmára fel!” pályaválasztási kiállítás november 6-án, szerdán 9 órától Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban nyújt majd lehetőséget a gyerekeknek a Nógrád vármegyében elérhető szakma- és képzéskínálat megismerésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában