Erőemelés

2 órája

Világbajnok lett a „salgótarjáni vasember”

„Feszül a mellén a baseball ing, legalább két év body building” – hadarta slágerében Fenyő Miki, és illik is a leírás a salgótarjáni Kotrócz Zsoltra, bár ő csupán bő egy év alatt jutott el a vasgyúrók között a világ tetejéig, világbajnok lett.

Balás Róbert

A minap rendezték meg ugyanis a felvidéki Nagyszombatban az erőemelők GPC-világbajnokságát, ahol szűkebb hazánk fia vaskezű fia erőemelésben a masters -90 kg-os súlycsoportban 160 kg-os teljesítménnyel aranyérmet szerzett.

Kotrócz Zsolt (jobbra) a világbajnoki dobogó legfelső fokán
Kotrócz Zsolt (jobbra) a világbajnoki dobogó legfelső fokán
Forrás: Beküldött fotó

– A barátaim, ismerőseim közül, akik tudták, hogy hol versenyzem, már sokan gratuláltak a győzelmemhez; mindenkinek köszönöm a jókívánságokat, amelyek újabb lendületet adnak a következő – a szó szoros értelmében vett – erőpróbákhoz – mondta Kotrócz Zsolt.

A salgótarjáni vasember ezzel a világraszóló győzelemmel feltette a koronát az idei sikersorozatára. A roppant erejű sportoló ugyanis – mint annak idején mi is beszámoltunk róla – előbb Ajkán 152,5 kg-os nyomással országos bajnoki címet szerzett, majd szintén Nagyszombatban 150 kg-os teljesítménnyel Európa-bajnoki ezüstérmet nyert. Most pedig immár a 160 kg-os irdatlan súly kinyomásával a világ tetejére érkezett fel.

Kotrócz Zsolt ezeket a sikereket – mint az imént említettük – bő egy év alatt érte el, hiszen azóta indul versenyeken. De persze súlyt emelni már régebben elkezdett.

– Húsz éve, kikapcsolódásként mentem először konditerembe, és ott ragadtam, mert vonzott a kihívás, hogy mekkora súllyal tudok megbirkózni – elevenítette fel a városszerte kedvelt deltás férfiú. – Sok éve dédelgettem azt a célt, hogy kinyomjam a 150 kg-ot, amely sikerült is, ezután érlelgettem a titkos álmom, hogy nagy versenyekre is eljussak.

Más a verseny, mint egy edzés

Első megmérettetésén tavaly áprilisban indult, amikor barátja, Göröcs Attila meghívta a bátonyterenyei Power Testépítő SE területi bajnokságára.

– Akkor szembesültem azzal, hogy a verseny mennyre más, mint az edzés, hiszen ott nem csak a magad ütemében nyomod a súlyt, hanem a gyakorlat minden részelemét vezényszóra kell végezned – említette. – Az első versenyemen 145 kg-os nyomással így is második lettem. Ott találkoztam Tóth Józseffel, az andornaktályai Body-Fit vezetőjével, edzőjével, aki meghívott a csapatába, az ő színeikben nyertem meg magyar bajnokságot, az Európa-bajnoki ezüstérmet és most a világbajnoki címet.

Fontos a megfelelő felkészülés

De hogyan is jutott fel Kotrócz Zsolt a világ tetejére?

– Kezdjük a felkészüléssel! – mondta a sportember. – Amikor az év elején célként kitűztük a világbajnoki részvételt, amellyel feltehetjük az „i’”-re a pontot, nem gondoltuk, hogy az első félévi négy-öt verseny milyen nagy megterhelést jelent. A június eleji Eb után jólesett a két hét pihenő. Július elején kezdtem újra a felkészülést. Kemény három hónap áll mögöttem, mindenről le kellett mondanom, szinte csak az edzés volt, heti öt alkalommal.

Mint hozzátette, a vb közeledtével derült ki igazán, hogy mit várhat önmagától.

– Aztán eljött a verseny előtti nap – folytatta –, hajnalban keltünk, három és fél órát utaztunk, hogy odaérjünk a délelőtti mérlegelésre. A világbajnokság napjára megvolt a stratégia, megvolt a kezdősúly, és megvolt a cél is, amit már az előző napokban sikerült teljesítenem. Reméltem, hogy a verseny napján is meg tudom ezt csinálni!

Nos, azóta tudjuk, hogy a világbajnokság tökéletesen sikerült Kotrócz Zsolt számára, kinyomta a 160 kg-os súlyt, amellyel aranyérmet szerzett!

Még fel kell dolgoznia

Vajon mit érzett a világbajnok „vasember” a verseny után?

– Nem tudom, hogy más, aki első lesz egy vb-n, mit érez, de nekem furcsa ez a dolog, mintha nem is én csináltam volna, mintha nem is én lennék – osztotta meg velünk meglepő érzéseit a győztes. – Talán pár nap múlva rádöbbenek, hogy mit sikerült elérnem, hogy világbajnok vagyok! Szeretném megköszönni utólag mindenkinek, aki támogatott!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában