Erőemelés

2024.06.27. 11:01

Kotrócz Zsolt fekvenyomásban érte el a nagyszerű nemzetközi sikert

„Feszül a mellén a baseball ing, legalább két év body building” – hadarta slágerében Fenyő Miki, és illik is a leírás a salgótarjáni Kotrócz Zsoltra, bár ő csupán egy év alatt jutott el a vasgyúrók Európa-bajnoki ezüstérméig.

Balás Róbert

Kotrócz Zsolt az Európa-bajnoki dobogó második fokán

Forrás: Beküldött fotó

A minap rendezték meg ugyanis a felvidéki Nagyszombatban a fekvenyomás kontinensviadalát, ahol szűkebb hazánk fia a –95 kg masters II. kategóriában a második helyen végzett.

No, de persze nála is hosszú út vezetett az Eb-dobogó második fokáig.

– Húsz éve, kikapcsolódásként mentem először konditerembe, és ott ragadtam, mert vonzott a kihívás, hogy mekkora súllyal tudok megbirkózni – eleveníti fel a kezdeteket a városszerte kedvelt deltás férfiú. – Sok éve dédelgettem azt az álmot, hogy kinyomom a 150 kg-ot, de azután, hogy sikerült, jött a járvány, és két évig nem mentem az edzőterem tájékára. Az újranyitás után ismét megcéloztam a másfél mázsát, amely újra sikerült.

kotrócz
Magyar érmesek a nagyszombati Európa-bajnokságon, balról a második Kotrócz Zsolt
Forrás: Beküldött fotó

S közben volt egy titkos álma, nagy versenyekre eljutni. Ám ez hamarabb eljött, mint gondolta volna! 

– Tavaly áprilisban Göröcs Attila barátom meghívott a bátonyterenyei Power Testépítő SE területi bajnokságára. Akkor szembesültem azzal, hogy a verseny mennyre más, mint az edzés, hiszen ott nem csak a magad ütemében nyomod a súlyt, hanem a gyakorlat minden részelemét vezényszóra kell végezned. Az első versenyemen 145 kg-os nyomással így is második lettem.

Ezután már nem is lehetett megállás!

– Ott találkoztam Tóth Józseffel, az andornaktályai Body Fit vezetőjével, edzőjével, aki meghívott a csapatába a következő területi versenyre Tiszaújvárosba – említi. – Kicsit tartottam a viadaltól, de elmentem, és nyertem. Aztán Kisvárdán, majd Miskolcon második lettem, majd újra Tiszaújvárosban már kategóriámban és összetettben is győztem.

S ha egy üzlet beindul! Eljött az idei év, a nagy versenyek esztendeje!

– A miskolci BB Gym erőpróbáján lázasan, legyengülve is második lettem – mondja. – Tiszaújvárosban viszont ismét nyertem, majd Kiskunfélegyházán, az első országos versenyemen is győztem 155 kg-os teljesítménnyel. Ezt követte május elején, Ajkán az országos bajnokság, ahol 152,5 kg-os nyomással aranyérmet szereztem.

Ez a diadal jelentette a belépőt a nagyszombati Európa-bajnokságra!

– Többszörösen is kemény erőpróba volt! – eleveníti fel. – Két nap alatt oda-vissza 15 óra alatt 900 km-t vezettem, amely rengeteg energiát kivett belőlem, és közben ott volt a verseny, amelyre már nehéz volt összeszedettnek lenni. A kategóriám, ami általában –90 kg, itt –95 kg volt, így kicsit hátrányba kerültem. Én 88,2 kilóval mérlegeltem, az ellenfelek jóval nehezebbek voltak, de 150 kg-os teljesítménnyel így is a dobogó második fokára állhattam. Örömmel hoztam haza az ezüstérmet Salgótarjánba!

Hogy mindehhez mennyit kell edzeni, az Eb-ezüstérmesünk elmondta:

– Erre mindenkinek magának kell rájönnie, mert nem vagyunk egyformák – magyarázza. – A fekvenyomásban fő szerepet játszó mellizmomra hetente egyszer dolgozom, de ehhez jön még láb-, váll-, hát- és hasedzés, így szinte minden hétköznap előfordulok az edzőteremben.

Tudjuk, hogy az erősportok emberei különlegesen étkeznek. Hogy van ez a fekvenyomásban?

– Ez nem olyan, mint a testépítés, ahol szálkásnak kell lenni, látszania kell az izmok tónusainak – említi. – Itt „csak” az a fontos, hogy legyen erőd és hozd a súlyod. Azokat eszem, mint bárki más, rántott húst, rizst és egyebeket, de persze be kell vinni a nagy erőkifejtéshez szükséges tápanyagot, mint ahogy a kreatinin és a fehérjeturmix is sokat segít.

Sokan megszólják a „vasgyúrókat”: jó, hogy kinyomnak ennyit meg ennyit, de a bányában vagy a vasgyárban végük lenne… Erről Kotrócz Zsolt így vall:

– Mi fekvenyomóként a gyors, hirtelen erőkifejtésre készítjük fel a testünket, nem a hosszútávfutók vagy a gyári munkások tartós, monoton teljesítményleadására. Az másfajta felkészülést igényel, a kettőt szembeállítani értelmetlen.

Az elkövetkezendő időszak terveiről a kiváló sportember elmondta:

– Idén októberben szintén Nagyszombatban rendezik a világbajnokságot, ahol szeretnék újra szép eredményt elérni. Hálás vagyok édesanyámnak, az öcsémnek, barátaimnak, Tóth Józsefnek, Hajdú Lászlónak, Baráth Jánosnak és családjaiknak, akiktől sok jó tanácsot és biztatást kaptam. Ha nem állhatok fel a dobogóra, akkor is boldog leszek, hogy Salgótarjánból eljutottam a világbajnokságra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában