Nool.hu podcast

2024.07.16. 17:50

Hungaroring 2024: ezen a hétvégén véget ért egy legendás korszak (fotók, videó, podcast)

Gőzerővel zajlanak az előkészületek az idei Forma-1 Magyar Nagydíjra. Ottjártunkkor még nagy volt a sürgés-forgás a Hungaroring boxutcájában és a hátsó paddockban is, de egy szemernyi kétségünk se legyen afelől, hogy minden időben a helyére fog kerülni.

Szabó Péter

39. alkalommal látogat el a száguldó cirkusz ezen a hétvégén a mogyoródi aszfaltcsíkra, ez a futam azonban más lesz, mint az eddigiek. A pálya 1986-os debütálása óta már sok fejlesztésen esett át, de az idén elindított projekt merőben új arculatot ad majd a helyszínnek. Búcsúzik a Hungaroring főépülete és a jellegzetes főtribün is, a futam után ezek is lebontják, hogy jövőre már a teljesen megújult és minden igényt kielégítő komplexum fogadja majd a csapatokat és a nézőket egyaránt.

Hungaroring 2024
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója és Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója a most elkészült „pengefal” mellett
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool.hu

A Hungaroring idei versenye is nagy csatát ígér

Na de vissza az idei versenyhez. A szervezők tájékoztatása szerint most is teltház előtt körözhetnek majd a sportág királykategóriájával pilótái.  Az elmúlt hetek időjárása nagy valószínűséggel még a hétvégéig biztosan kitart, ami majdhogynem garantál egy újabb izgalmas futamot a hétvégére.

A főlelátó mögötti területen ezúttal is számos szórakoztató program várja a nézőket, a legbátrabbak egy hatvan méter magas bungee jumping toronyból is megcsodálhatják a pályát

 – mondta Gyulay Zsolt. 

A hétvégi hőségriadóra való tekintettel – hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatával – párakapukkal és vízzel is készülnek a szervezők, hogy a szurkolók minél komfortosabban érezhessék magukat. 

Sold out!
A futamokra már hosszú éves óta elővételben elfogynak a belépők. A tavalyi nagydíjat is teltház előtt rendezték, akkor a versenyhétvégén 303 ezer néző volt kíváncsi az eseményekre. Idén jó eséllyel „veszélybe kerül” a nézőrekord, hiszen a vasárnapi futamra már januárban elfogytak a belépők.

Hungaroring 2024
A pálya 6-os és 7-es kanyarjainak rázóköve Aytron Senna tiszteletére zöld-sárga festést kapott erre a versenyre
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool.hu

Tisztelgés a legenda előtt
Idén sok versenyhelyszín megemlékezik a 30 évvel ezelőtt tragikus balesetben elhunyt, háromszoros világbajnok Ayrton Sennáról. Természetesen a magyar pálya sem lesz kivétel, a bronz tribün előtti 6-os és 7-es kanyar rázóköveit erre a hétvégére a brazil zászló színeinek megfelelően zöld-sárgába „öltözeteik majd.

Most is a Herendi Porcelánmanufaktúra trófeái kerülnek majd a legmagasabbra

Hungaroring 2024
A műremekekért a pilóták is rajonganak
Fotó: Szabó Dániel / Forrás: Nool.hu

Hosszú évek óta a tradicionális magyar cég készíti a magyar futam díjait, idén sem lesz ez másként. Simon Attila, a cég vezérigazgatója elmondta, a minta egy stilizált zöld rózsa növényi indákkal és levelekkel, a trófea alapszíne a bézs, tükrében pedig a Hungaroring sziluettje jelenik meg. A neoklasszicista stílusú vázák távol-keleti motívuma a „császári bazsarózsa” nevet viseli. A győztes konstruktőr egy ugyanilyen mintázatú dísztálat vihet majd haza, a speciális technikával készült porceláncsipkén a magyar nemzeti lobogó színei köszönnek vissza. A kerámiákat 18 karátos arannyal is díszítették, összértékük több tízmillió forint.

A sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt és Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója stratégiai megállapodást írt alá, amely a következő három évre szól.

Közös célunk, hogy a szurkolók hagyják meg az autók vezetését a profi versenyzőknek és jöjjenek a pályára közösségi közlekedéssel, mert az egyrészt egyszerűbb, másrészt környezetbarátabb

 – mondta a közlekedési vállalat első embere. 

A Vármegye24 napijegy 999 forintért lesz megvásárolható, a külföldi drukkerek miatt F1 Travel Pass néven is, ezeket megvásárolni pedig a legegyszerűbben a MÁV applikációján keresztül lehet majd.

Zárásként a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója „sokszemközt” elárulta, hogy az idei nagydíjon az ő titkos favoritja Lando Norris lesz. Kérdés, hogy a tavalyi incidens után mennyire örülnek majd a dobogósok, ha a mostani versenyen is a legjobb három között végez majd a fiatal brit pilóta.

A McLaren bizakodva érkezik a Hungaroringre
Nem csak Gyulay Zsolt, hanem a csapat fiatal versenyzői, Lando Norris és Oscar Piastri is bíznak abban, hogy versenyképesek lesznek hétvégi futamon.
– Jó volt egy kis időt pihenéssel tölteni a mozgalmas hetek után – mondta Norris. – Visszatértem Wokingba, hogy megünnepeljük az utolsó három versenyt. Amíg a gyárban voltam, beugrottam a szimulátorba, és átrágtam magam mindenen, amit megtanultunk Magyarország előtt.

Mikor rendezték az első Magyar Nagydíjat?
Az avatott szakértők persze kapásból vágják a választ: 1986-ban! Az igazság azonban az, hogy valójában sokkal korábban, egészen pontosan 1936. július 21-én, a Népliget adott otthont az első hivatalos GP-futamnak, kis szépséghibája a dolognak, hogy az akkori idény összetett eredményébe nem számított bele ez a verseny. A kockás zászló pedig a korszak legendás fenegyerekét, Tazio Giorgio Nuvolarit intette le elsőként, egy Alfa Romeo volánja mögött.

A tavalyi versenyhétvége legemlékezetesebb pillanatai:

A 2024 Formula 1 Qatar Airways Magyar Nagydíj hivatalos menetrendje

  • 2024. július 19., péntek: 9:55-10:40 Formula 3 szabadedzés, 11:05-11:50: Formula 3 szabadedzés, 13:30-14:30 Formula 1 első szabadedzés, 15:05-15:35 Formula 3 időmérő, 16:00-16:30 Formula 2 időmérő, 17:00-18:00 Formula 1 második szabadedzés, 18:35-19:20 Porsche Mobil 1 Supercup szabadedzés.
  • 2024. július 20., szombat: 9:55-10:35 Formula 3 sprintverseny, 11:20-11:50: Porsche Mobil 1 Supercup időmérő, 12:30-13:30 Formula 1 harmadik szabadedzés, 14:15-15:05 Formula 2 sprintverseny, 16:00-17:00 Formula 1 időmérő.
  • 2024. július 21., vasárnap: 8:25-9:15 Formula 3 verseny, 10:05-11:10: Formula 2 verseny, 12:05-12:40 Porsche Mobil 1 Supercup verseny, 13:00-13:30 Formula 1 versenyzői parádé, 14:46-14:48 Nemzeti Himnusz, 15:00-17:00 Formula 1 Qatar Magyar Nagydíj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában