Magaskultúra

2 órája

Artéria Galéria: 5 éve színesíti a kulturális életet Balassagyarmaton

Az Artéria Galéria elsősorban, de nem kizárólag Nógrádhoz kötődő alkotókat és műveiket hivatott bemutatni. Balassagyarmat életét komolyzenei hangversenyekkel, unplugged koncertekkel, irodalmi estekkel, miniszínházzal és egyéb kulturális jellegű programokkal színesíti. Fricska Éva, az Artéria Galéria tulajdonosa nemrégiben a Balassagyarmat Barátainak Találkozóján összegezte az elmúlt évek történéseit.

Lukács Zsófia

Fricska Éva művészeti vezető, tulajdonos „artériás szeretettel” köszöntötte a hallgatóságot a balassagyarmati Vármegyeházán, ahol bemutatta az 5 évvel ezelőtt létrehozott Artéria Galériát. – Balassagyarmaton születtem, itt is jártam iskolába, majd 12 évig külföldön éltem az Egyesült Államokban. 21 éves voltam, amikor művészetkedvelő lévén egy kávézóban megláttam egy kis színpadot, amin aznap irodalmi előadást szerveztek, akkor úgy éreztem, hogy ahhoz a világhoz közöm van. Közben családom lett, eltelt 30 év, nyelveket tanítottam, visszaköltöztünk Balassagyarmatra, és itt kerestem a nyelvóráimnak termet, amikor a Balassa utcában megláttam egy helyet. Amikor beléptem a leromlott állapotban lévő teremben, máris megláttam a lehetőséget. Akkor már terveztem, hogy egy képgaléria is lesz, a kis emelvényből egy színpadot alakítunk ki, amelyen koncerteket, színházi és felolvasó esteket, vagy bármit szervezhetek szabadon – mondta el a kezdetekről az Artéria Galéria tulajdonosa.

Fricska Éva, az Artéria Galéria tulajdonosa összegezte az elmúlt évek történéseit
Fricska Éva, az Artéria Galéria tulajdonosa összegezte az elmúlt évek történéseit
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Rengeteg eseménynek ad helyet az Artéria Galéria

Kiemelte: az elmúlt öt évben több nagyobb eseményt is megvalósítottak a galériában. – Már az Artéria Galéria első félévében nagy találkozások történtek, számtalan alkotóművész megkeresett, többek között a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság vagy olyan balassagyarmati művészek, mint például Baráz Ádám, illetve Takács Lilla. Az elmúlt öt évben összesen 134 program valósult meg, ebből 34 kiállítás, 48 komolyzenei hangverseny, 8 jazz koncert, 18 irodalmi est, 14 színházi est, 6 emlékest, 6 ismeretterjesztő előadás. Köztük több, nagyobb emlékezetes kiállítást is szerveztük: volt amelyre fiatal nógrádi képzőművész-jelölteket hívtunk, de Balázs János és Farkas András emléktárlata és a Grafika Hónapja elnevezésű országos kiállítássorozat is meghatározó volt a galéria életében – ismertette Fricska Éva.

Hozzátette: az a célom, hogy azoknak az igényeit a legmagasabb színvonalon tudjam kielégíteni, akiket érdekel a magaskultúra. Olyan programokat szeretnék a környéken élőknek szervezni, amelyeknek kulturális értéke van. Az Artéria galéris nem csak egy összművészeti műhely, hanem egy szellemi közösség is, ahol barátságok alakulnak és összetartóan támogatjuk a fiatal tehetségeket is.

A tulajdonos a galéria nehéz finanszírozására is kitért. – Önerőből hoztam létre, nyelvoktatásból tartom fenn, figyelem a pályázati lehetőségeket és támogatókat keresek. Nagyon nehéz, de elhatároztam, hogy nem adom össze a költségeket, mert annak az lenne az üzenete, hogy nem éri meg, de én hiszem, hogy igen – fogalmazott a galéria vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában