Alkotótelep

2024.08.11. 12:04

ArtPiknik Cereden: jeles évfordulóhoz érkezett a művésztelep (fotók)

A napokban a 29. alkalommal került sor a település nevével összeforrott igencsak kreatív, termékeny nemzetközi művésztelep nyilvános bemutatkozására. Az ArtPiknik című zárónapot szombaton tartották.

Csongrády Béla

 A telepen idén nyolc ország csaknem negyven művésze alkotott a minden résztvevő által dicsért szép természeti környezetben fekvő, folklórhagyományokban gazdag, vendégszerető községben, a szombati ArtPiknik erre tette fel a koronát. 

ArtPiknik Cereden
ArtPiknik Cereden: Fürjesi Csaba megnyitója
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Néhány alkotó részese a két éve kialakított és immár korszerű grafikai műhellyel is rendelkező ArtComplex épületében látható Sites and Rootes II. (Helyek és Gyökerek) című kiállításnak is. A római szám arra utal, hogy a lengyelországi Wroclavban már látható volt e bemutató és a Varsói Négyek együttműködése keretében került Ceredre

Az itteni megnyitón megjelenteket Fürjesi Csaba az egyik alapító tag, művészeti vezető köszöntötte, majd Kéri István moderátor mondta el Dominika Teske, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója illetve Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár elismerő, támogató gondolatait. Skuczi Nándor Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke ugyancsak méltatta a művésztelep hazai és határainkon túli jelentőségét. A tárlat megnyitására ezúttal is Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészei Karának dékánja – aki rendszeres résztvevője a ceredi művésztelepnek – vállalkozott.

ArtPiknik címmel tartották meg a telep zárónapját

A továbbiakban – estébe hajlóan – az ArtPikniknek nevezett sokszínű, tartalmas művészeti program és bőséges gasztronómiai kínálat várta az úgymond nyílt napra érkezetteket. A rendezvény keretében többször is elhangzott, hogy a 2025-ös esztendőben már a 30. nemzetközi művésztelepre kerül sor. Az évfordulóra való felkészülés lényegében már el is kezdődött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában