Emlékezés

2024.06.06. 10:30

Taxi

Hegedűs Henrik

A múlt század hatvanas éveinek közepén készült a nagyközönség számára talán kevésbé ismert film, Az orvos halála. Ebben Páger Antal egy idősödő körzeti doktort alakít, aki legszívesebben már nyugállományba vonulna, de nincs, aki a helyére lépjen, mert a fiatalabb kollégája más állás után nézett, és ez a feszített életmód okozza a végzetét. Kevesen tudják, hogy a film egyes jeleneteit itt, a mi nógrádi tájainkon forgatták, néhány snitt erejéig felbukkan például a szentei szerpentin. A stáb központja Balassagyarmaton, az Óváros téri művelődési ház épületében volt, és ennek udvarán élt családjával akkoriban a város közismert személyszállítási fuvarozója, Balla Lajos. 

Így aztán kézenfekvően kapóra jött, hogy az ő taxi autója is bekerüljön a filmbe. Annak rendje és módja szerint kölcsönvették tőle a csíkozott „púpos” Warszawa járművet, aminek volánja mögé az alkotásban Sinkovits Imre ült. A stáb tagjai a forgatási szünetekben gyakran pihentek meg néhány percre, egy-egy kávé vagy cigaretta erejéig a művelődési ház udvarán, és a színészek között ott szaladgált Balla Lajos pajkos kisfia, Sanyika is. Akit aztán egy pillanatban Páger Antal magához intett, ölébe ültetett, megsimogatta a fejét, és mesélt neki erről-arról.

Miközben a ma már közel hetven esztendős Balla Sándorral éppen a hamarosan megnyíló mohorai Béres Ilona kiállításról beszélgettünk, megemlítve néhány klasszikus magyar filmet, kedélyesen idézte fel a híres művésszel kapcsolatos örök élményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában