Európa-bajnokság a múzeumban

2024.06.21. 12:51

Múzeumok Éjszakája: a futballrajongókat is várja a salgótarjáni intézmény

Táncműsor, kiállításmegnyitó, hangverseny: megannyi érdekes programmal várja a Dornyay Béla Múzeum a látogatókat és az érdeklődőket június 22-én, szombaton. Mustóné Krajcsi Mónika, a salgótarjáni múzeum kulturális menedzsere számolt be portálunknak arról, hogy milyen különleges foglalkozások színesítik majd az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat palettáját.

Sipos Nina Vivien

Az idei évben is csatlakozik a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum a Múzeumok Éjszakája országos kulturális rendezvénysorozathoz június 22-én, szombaton. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is számos érdekes és színes programmal, újdonsággal várják a látogatókat, amelyekről Mustóné Krajcsi Mónika, a salgótarjáni múzeum közművelődési és közönségkapcsolati osztályának vezetője, kulturális menedzsere számolt be portálunknak.

Focirajongókat is vár a Múzeumok Éjszakája

–  A Múzeumok Éjszakája egy külföldi mintán alapuló magyarországi kulturális rendezvény, amit legelőször 2002-ben rendeztek meg. Egészen 2003 óta az eseményt jellemzően Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartják. A Dornyay Béla Múzeum már több éve csatlakozott ehhez a programsorozathoz, és ez idén sincs másképp – fogalmazott Mustóné Krajcsi Mónika.

Hangsúlyozta: minden évben van egy kiemelt tematikája, egy mottója a Múzeumok Éjszakájának, amely 2024-ben aktuálisan a „Gólpassz” lett a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság végett.

– Ennek kapcsán reménykedünk benne, hogy sokan fognak jelentkezni a dekázó versenyünkre, ahol saját maguknak kell passzolni a labdát a versenyzőknek. Több kategóriában is regisztrálhatnak erre a programunkra az érdeklődők. Mindemellett Salgótarjánban sokan emlékeznek még a legendás focistákra, és nagy örömünkre Básti István, Répás Béla, illetve Szalay Miklós magyar labdarúgók elfogadták a meghívásunkat, így egy „Régi idők focija” kerekasztal-beszélgetésre várjuk majd őket. Dr. Csongrády Béla lesz az, aki ezt az egészet összefogja és moderálja, hiszen régóta tudjuk róla, hogy hatalmas focirajongó – számolt be róla a salgótarjáni múzeum kulturális menedzsere.

Különleges programokkal készülnek

A rendezvényt hagyományosan a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanár-diák hangversenye fogja megnyitni a múzeumban, míg a Bányász-Kohász Dalkör a Bányászati Kiállítóhelyen szintén egy zenés programmal várja majd a látogatókat.

– A zene mellett a tánc is fontos szerepet fog kapni az eseményen. A Nógrád Táncegyüttes tisztel meg bennünket azzal, hogy a múzeum előtti téren fellépnek az érdeklődők előtt egy kis produkcióval, akiket utána a társulat fog megtáncoltatni, így egy kis táncház is lesz nálunk – emelte ki Mustóné Krajcsi Mónika.

Portálunknak elárulta továbbá: egy nagyon különlegesnek ígérkező program is színesíti az idei Múzeumok Éjszakáját, ugyanis egy új kiállítást nyitnak meg 20 órakor „Volt egyszer egy Karancs Szálló” címmel. A Salgótarjánban már ikonikus épületnek számító szálloda hatvan esztendeje nyitotta meg a kapuit először és közel negyven évig várta a vendégeket.

A tárlat megnyitása mellett Buda László fotós, hegymászó és barlangász fog előadást tartani „Hogyan másztam meg Olaszországban egy orosszal három nővért?” címen, illetve „PASSZold a teliholdat!” felkiáltással éjszakai fotózásra is várják az érdeklődőket 22 órakor a Kálvária-dombon. Ezen programokon felül kreatív foglalkozások keretében a gyerekek kipróbálhatják a régészeti homokozót, az üvegfestést, illetve A kis herceg tematikában megtanulhatják, hogyan hajtogassanak rókát papírból. A múzeum és a Bányászati Kiállítóhely állandó- és időszaki tárlatai a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat alatt is látogathatók lesznek.

A salgótarjáni kulturális intézmény a közösségi oldalán is megosztotta a rendezvény programjait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában