Művészet

2024.06.07. 08:30

Béres Ilona életmű-kiállítása váltja Venczel Vera tárlatát Mohorán

A napokban kezdődött el Béres Ilona Kossuth – és Jászai Mari-díjas színművésznő életmű-kiállításának berendezése a Tolnay Klári Emlékházban Mohorán.

Hegedűs Henrik

Balla István, az emlékház tulajdonosa portálunk érdeklődésére elárulta, több tematika alapján állítják össze a művésznőtől, illetve különböző színházaktól kölcsönkapott, igen értékes anyagot. Az egyik teremben a fotókon Béres Ilona leghíresebb filmjei elevenednek meg, mint A kőszívű ember fiai, Az aranyember és Az álmodozások kora, míg egy másik szobában a színházi szerepeibe nyerhet betekintést az érdeklődő, és érdekességképpen éppen annyi archív fényképet függesztenek ki, mint ahány éves a színésznő.

Béres Ilona életmű-kiállítása váltja Venczel Vera tárlatát Mohorán
Az életmű-kiállítással méltó módon köszönthetik a születésnapját június negyedikén ünnepelő Nemzet Művészét
Forrás: Bors

Természetesen nem maradhatnak el a személyes tárgyak, illetve az egyes előadásokon viselt kosztümök sem, mint például amit Csiky Gergely: A nagymama című darabjában viselt, csak emlékeztetőül, harminc esztendővel ezelőtt ugyanezt a szerepet alakította Tolnay Klári is.
A kiállítás összeállításával párhuzamosan Balla Bence jóvoltából egy dokumentumfilm is készült, amelyben barátok és kollégák vallanak néhány perces miniinterjúk során Béres Ilonával ápolt kapcsolatukról.

Hozzátette: jelenleg egyeztetnek az érintettekkel, hogy pontosan melyik napon nyitják meg ünnepélyesen a kiállítást, de ez még ebben a hónapban mindenképpen megtörténik, hiszen így méltó módon köszönthetik a születésnapját június negyedikén ünnepelő Nemzet Művészét. A rendezvényre előreláthatólag néhány pályatárs is ellátogat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában