Látványos viseletek

2 órája

Népviseletben mulatják át az éjszakát a rimóci bálon

Idén újra zenés-táncos mulatságon vonultatják fel a palócság értékeit Rimócon. A II. Nógrád Vármegyei Viseletes Bálra október 26-án, szombaton 31 település több mint 200 vendége bújik csodás népviseletbe.

Lukács Zsófia

Októberben ismét Rimóc ad otthont a Nógrád Vármegyei Viseletes Bálnak. – A palócság néprajzi értékeinek életben tartásában egyik élenjáró település Rimóc. A hagyományait megélő s mégis organikusan változó község számos Nógrádikum díjat tudhat magáénak. A Rimóci Folklór Manufaktúra, mint hagyományban élő közösség, Mohos Zsófia fotográfus ötlete nyomán, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg tavaly ősszel első ízben a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált – mondta Paluch Norbert néprajzkutató, a bál főszervezője. 

népviselet
Népviseletbe bújnak a rimóci bálon
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás:  Archív Nool

Hozzátette: idén a Hungarikum 2024 pályázatnak köszönhetően október 26-án, szombaton, 19 órától másodszor is életre hívhatják Rimócon a zenés-táncos mulatságot, a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált.

Népviseletes bállal hozzák össze a közösséget

Kiemelte: a rendezvény küldetése, hogy egy mulatság keretében egybegyűjtse a palócság, vármegyénk parasztöltözeteit viselő, őrző, ápoló, készítő egyéneket, közösségeket. 

– Bízunk benne, hogy olyan kapcsolatok, barátságok születnek majd, melyek tovább erősíthetik a nemzeti, a palóc és a települési identitásokat. Jövőbeni célként a Trianon által kettészakított történeti Nógrád kulturális összekapcsolását tűztük ki, hiszen a viseleti dialektusokat nem tudta elválasztani egymástól a térképasztalon meghúzott vonal – fogalmazott Paluch Norbert.

A szervező arról is beszámolt, hogy Rimóc 31 település több mint 200 viseletbe öltözött bálozóját látja vendégül a Vincze Barna Sportcsarnokban. Díszvendégként fogadják a Pest vármegyei Hévízgyörköt, valamint a hevesi palócságot képviselő Felsőtárkányt. A muzsikát a házigazda Rimóci Rezesbanda, valamint a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész szolgáltatja majd. Az est fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős kormánybiztos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában