Fontos beruházás

2 órája

Projektzáró: elkészült a szennyvízcsatorna-rendszer Erdőtarcsán

Fontos beruházás ért véget Erdőtarcsán, amelyre összesen 1,532 milliárd forint támogatást nyert el 2022-ben a helyi önkormányzat. A nagyszabású projekt egy szennyvízcsatorna-rendszer kiépítését foglalta magába. A munkálatok lezárásának alkalmából egy ünnepélyes rendezvényt tartottak csütra településen.

Sipos Nina Vivien

Hivatalosan is elkészült Erdőtarcsán a szennyvízelvezető-rendszer kiépítése, amelyre a település önkormányzata 1,532 milliárd forint támogatást nyert el 2022-ben. A két évig tartó munkálatok idén zárultak le, a terület műszaki átadása pedig a napokban történt meg. A projektzáró rendezvényt csütörtökön tartották meg az Erdőtarcsai Akadémiai Üdülő és Alkotóházban, amelyen a térség polgármesterei, a meghívott tisztségviselők, valamint a kivitelező cég képviselői mellett Balla Mihály országgyűlési képviselő is részt vett.

szennyvíz projekt
Balla Mihály a projekt fontosságáról beszélt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Fontos mérföldkő a projekt a település életében

Az ünnepségen a jelenlévőket Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere köszöntötte, külön kiemelve Balla Mihály országgyűlési képviselőt, Zsiga Tamást, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának vezetőjét, Czeglédi Csabát, a munkálatokat kivitelező Penta Kft. projektvezetőjét, Hatos Gábor építésvezetőt, illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium képviselőit.

A településvezető hangsúlyozta, hogy egy rendkívül fontos mérföldkő a község életében a szennyvízközmű kiépítése. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy hatékonyabban és fenntarthatóbban kezeljék a szennyvizet, csökkentve ezzel a környezeti terhelést. Kifejtette: miután elkezdődtek a munkálatok, bizony akadtak olykor akadályok – például a talajvíz igencsak nehezítette a munka haladását, a helybélieknek pedig az útzár okozott problémát –, de ezeket könnyedén át tudták ívelni.

 Idén márciusban megkezdődtek a szennyvízelvezetőre való rákötések, s jelenleg már 150-en kötöttek rá a rendszerre és használják az ezzel járó előnyöket.

– Apróbb javítások, helyreállítások még hátravannak, de összességében kijelenthető, hogy befejeződött a beruházás – fogalmazott Markó Róbertné, majd hozzátette: – Szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki részt vett ebben a projektben, és remélem, hogy ez az új csatornarendszer hosszútávon szolgálja majd közösségünk érdekeit.

Javítja az életminőséget

– Ez egy régóta várt, fontos beruházás volt, és nagyon örülök neki, hogy érdemes volt a projekt a támogatásra. Bízom benne, hogy hosszútávon a mindennapi életet fogja könnyebbé tenni  – mondta Balla Mihály országgyűlési képviselő. Nyomatékosította továbbá: nélkülözhetetlen, hogy vármegyénk minden településén megfelelő csatornarendszer legyen kiépítve, ugyanis ez nemcsak a környezet védelme szempontjából jelentős, hanem a közösség életminőségének javításához is hozzájárul.

A rendezvényen köszönetét fejezte ki Czeglédi Csaba projektvezető Markó Róbertné felé, amiért zökkenőmentesen tudtak együttműködni két éven keresztül, és ennek a jó partnerségnek hála határidőre elkészült a szennyvízelvezető. Ezt követően a teljes beruházás részleteiről egy képes bemutató kíséretében Hatos Gábor, a Penta Kft. építési vezetője számolt be a résztvevőknek.

projektzáró
Hatos Gábor építésvezető (balra) és Czeglédi Csaba projektvezető is szóltak a beruházásról
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Elkészült a szennyvízelvezető

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és Erdőtarcsa önkormányzata a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 1,532 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert „Erdőtarcsa település szennyvízelvezetése” címen. A projekt fő célját a héhalomi agglomerációhoz való csatlakozás képezte, amely Erdőtarcsa község települési csatornahálózatának kiépítésével, és az összegyűjtött szennyvíz héhalomi szennyvíztisztító telepre történő rávezetésével valósult meg. 

Hatos Gábor építésvezető kiemelte: Erdőtarcsán a környezeti és energiahatékonysági forrást felhasználva a lakossági, az önkormányzati intézményi és a közületi fogyasztók szennyvizeinek fogadására egy közel nyolc kilométer hosszú, új építésű, elválasztott, gravitációs rendszerű szennyvíz csatornahálózatot, valamint egy darab új átemelő műtárgyat építettek ki, amely mostantól minden paraméterében alkalmas a közüzemi szolgáltatás kielégítésére. 

A szennyvíz átemelő immáron a héhalmi szennyvíztisztító telep meglévő folyékony hulladékkezelő műtárgyába továbbítja a gravitációs csatornákkal és a kollektorvezetékkel összegyűjtött szennyvizet.

Pásztó térségét is érintette a projekt

Mindemellett a nagyszabású Közép-Tisza-Vidék Vízgyűjtő Terület 2. ütem (KTVV2) címet viselő projekt érintette még a déli szektorban Vanyarc, Kálló és Erdőkürt községeket, míg az északi szektorban Pásztót, Tart és Mátraszőlőst. A munkálatok a Széchenyi 2020 program keretében valósultak meg közel nettó 12 milliárd forint támogatásból, amely magába foglalta Nógrád vármegye hét településének szennyvízelvezetés-fejlesztését. A kivitelező megközelítőleg 55 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot, valamint egy új és egy felújítandó szennyvíztisztító telepet épített ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában