Téli időszámítás

2 órája

Nyakunkon az óraátállítás

Egy órával többet aludhatunk vasárnap, hiszen hivatalosan is véget ér a nyári időszak és elkezdődik a téli időszámítás. Az évenkénti két óraátállítást viszont sokan nehezen élik meg, köztük én is, hiszen rendszeresen fordul elő nálam alvászavar. Csak reménykedni tudok benne, hogy hamarosan eltörlik ezt a gyakorlatot.

Sipos Nina Vivien

Olybá tűnik, hogy ismét elérkezett annak az ideje, hogy ketyegőinken visszatekerjük a mutatót. Október 27-én, vasárnap éjjel háromkor kettő órára kell állítanunk a vekkereket, így hivatalosan is véget ér a nyári időszámítás és elkezdődik a téli időszak. Ugyan az óraátállítás miatt technikailag 60 perccel többet alhatunk, ám a hirtelen változás jócskán megzavarhatja a biológiai óránkat és szervezetünk működését. 

Óraátállítás
A vasárnapi óraátállítás egyben a téli időszámítás kezdete is
Forrás:  Shutterstock | Illusztráció

Mikor lesz az utolsó óraátállítás?

A gyakorlat, hogy átállítsunk időről időre az óráinkat, több mint százéves múltra tekint vissza. Eredetileg energiatakarékossági célból vezették be, de be kell vallanunk, hogy napjainkban ez az ok már kevésbé állja meg a helyét. Már a kétezres évek óta panaszkodnak az emberek az óraátállítás miatt. Mint köztudott, 2018-ban az Európai Bizottság ismertette a nyári óraátállítás megszüntetésére irányuló javaslatát, amelyet 2019-ben meg is szavaztak. Azóta sajnos nem született döntés az ügyben, hogy mikor fogják ezt megvalósítani. Sajnos, ha tetszik, ha nem, tudomásul kell vennünk, hogy október 27-én elkezdődik a téli időszámítás, annak minden pozitív és negatív hatásaival együtt. 

Én már előre tartok attól, hogy mennyi álmatlan éjszakám lesz a jövő hét folyamán, mivel nálam rendszeresen elő szokott fordulni alvászavar, most pedig még inkább nagy a valószínűsége, hogy egy szemhunyásnyit sem fogok aludni. Szüntelenül csak az jár a fejemben, hogy vajon mikor lesz az utolsó óraátállítás?!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában