Nool.hu videó

2024.09.02. 14:00

Óvják a rendőrök az iskolásokat Nógrád-szerte (videó)

Elkezdődött országszerte, így szűkebb hazánkban is az idei tanév. A hagyományoknak megfelelően pedig a Nógrád vármegyei rendőrök a polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is jelen vannak az iskolák környékén.

Nagy Orsolya

A rendőrök idén szeptemberben is jelen vannak az iskolák környékén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról Bárnai Kinga, a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára beszámolt: a két szervezet demonstratív jelenlétének célja, hogy elősegítsék a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Idén szeptemberben sem feledkeztek meg a diákokról a nógrádi rendőrök
Idén szeptemberben sem feledkeztek meg a diákokról a nógrádi rendőrök
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Figyelmeztetnek a rendőrök: megnövekedett gépjármű- és a gyalogosforgalomra kell számítani

– Szeptembertől ismét megnövekedett gépjármű- és a gyalogosforgalomra számíthatnak az oktatási intézmények környékén. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a sofőröket, hogy az iskolák, az óvodák és bölcsődék környékén fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket pedig csökkentett sebességgel közelítsék meg – közölte Bárnai Kinga. Hozzátette: a közlekedőknek a forgalmi torlódások elkerülése érdekében már az első tanítási naptól célszerű otthonról a megszokottól 5-10 perccel korábban elindulni. Amennyiben autóval viszik a csemetét iskolába, akkor érdemes a megfelelő gyermekbiztonsági rendszert alkalmazni. Emellett fontos, hogy példát mutassanak a szülők a gyermeküknek azzal, hogy mindig bekötik a biztonsági övet.

Fontos a láthatóság is

Bárnai Kinga kiemelte továbbá, hogy a szülők ügyeljenek az iskolák előtti megállási és parkolási szabályokra és lehetőleg úgy álljanak meg, hogy a gyerekek a járda felőli oldalon tudjanak kiszállni. Amennyiben az iskolába gyalog indul útnak a diák, akkor eleinte érdemes elkísérni és begyakorolni vele az érintett útvonalat. Ha pedig rollerrel vagy kerékpárral jár iskolába a csemete, csak akkor szabad önállóan elengedni, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan haladni. Elengedhetetlen az is, hogy a gyermek olyan iskolatáskát, tornazsákot és egyéb kiegészítőt viseljen, amely láthatóvá teszi őt a közlekedés más résztvevői számára.

Vigyázzunk értékeinkre és egymásra is!

Szilágyi Nikoletta, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa elmondta: amennyiben a gyermek értéktárgyat visz az iskolába, akkor fontos, hogy azt biztonságos helyen tárolja és hátizsákját ne hagyja őrizetlenül. Emellett mindig csak annyi készpénz kell, hogy legyen a gyermeknél, amelyre a nap során szüksége lehet.

– Ismeretlen, idegen személy közeledését óvatos bizalommal szabad csak fogadni, szükség esetén pedig elengedhetetlen, hogy a gyermek merjen és tudjon segítséget kérni a felnőttektől. Amennyiben lehetséges, akkor inkább csoportosan közlekedjenek. A szülőknek is fokozottan kell figyelni arra, hogy példamutatásukkal a gyermekek is tanulnak a balesetmegelőzéséből – hangsúlyozta Szilágyi Nikoletta.

A kiemelt főelőadó kifejtette azt is, hogy manapság az iskolákban elszaporodtak az erőszakok, amelyek vagy fizikai vagy pszichés vagy verbális, esetleg szóbeli kommunikáció formájában nyilvánulnak meg. Éppen ezért arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy tájékoztassák a gyermeküket és készítsék fel őket arra, hogy ilyeneket nem szabad tenni, hiszen ezeket a törvény mind bünteti és súlyos következményei lehetnek.

A rendőrségi jelenlét mellett folytatódnak az idei tanévben is a megelőzési programok az iskolákban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában