Vidékfejlesztési Program

2 órája

Precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközöket szerezhet be a szécsényi technikum (fotók)

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASzC) a Vidékfejlesztési Programban a „Bemutató üzemi programok a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumban” elnevezésű projektjéhez csaknem egymilliárd forint támogatást nyert el. Az összegből a KMASzC négy intézményében, köztük a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szak-képző Iskola és Kollégiumban valósulnak meg bemutató üzemi foglalkozások és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzések.

Lászlók Judit

– Úgy gondolom, hogy az iskolánk bizonyította már, hogy a mezőgazdasági szakképzésben igyekszik az élen járni, értékteremtő munkán keresztül tanítani a diákjainknak a szakmájukat. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a tanulóink hozzájussanak ahhoz a tudáshoz, ami a jövő agráriuma számára elengedhetetlen – mondta Filkor Lajos, a szécsényi intézmény igazgatója. – A mezőgazdaság mára eljutott oda, tekintve az időjárási és a piaci körülményeket, hogy a gazdáknak át kell gondolniuk, hogy milyen agrotechnikai módszerekkel termelnek. Fontossá vált az input anyagokkal való takarékos bánásmód. Egyrészt ökonómiai, másrészt ökológiai szempontból is fontos ez a kérdés. Ezekre a kihívásokra jelenleg a precíziós mezőgazdaság tűnik a legjobb válasznak, aminek az alapja a térinformatika. Mivel korábban informatikai képzést is folytattunk, oktatóink között vannak, akik a mezőgazdaság mellett jártasak ezen a területen is. Így került helyzeti előnybe az iskolánk, hiszen a meglévő humán erőforrásaink mellett a tárgyi feltételrendszerünket is javíthatjuk.

Precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközöket szerezhet be a szécsényi technikum
Precíziós mezőgazdaság a jövő útja 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A precíziós mezőgazdaság kap kiemelt szerepet a szécsényi intézményben

Filkor Lajos kifejtette, hogy a projektben résztvevő intézmények közül a szécsényi és a péceli intézmény folytat mezőgazdasági szakképzést, ahol a cél, a jövőbe mutató, legkorszerűbb precíziós mezőgazdasági technológiák bemutatása. A budapesti és a nagykőrösi intézményekben élelmiszeripari szakképzés zajlik, ebben az ágazatban pedig rendkívül fontos kérdés az erőforrások minél gazdaságosabb felhasználása, a fenntartható fejlődés biztosítása. Majd kitért arra is, hogy a pályázat által közel félmilliárd forint értékben valósíthatnak meg fejlesztéseket vármegyénk egyetlen mezőgazda-sági iskolájában.

– A projekt által beszerzésre kerül a precíziós mezőgazdasági technológiához kapcsolódó számos eszköz, így például robotkormányzású nagy teljesítményű traktorok, precíziós vetőgép, permetező drón, növényvédelmi gépek, talajszkenner és még számos, az oktatás szolgáló, high-tech eszköz. Továbbá a pályázatnak köszönhetően jövőre már az új hozammérős kombájnunkkal végezhetjük a be-takarítást a tangazdaságunkban – fogalmazott Filkor Lajos, aki szerint már zajlik az eszközbeszerzés, így akár az év végén minden eszköz a rendelkezésükre állhat.

A gazdák számára bemutató üzemi foglalkozásokat tartanak

Az intézmény igazgatója kiemelte továbbá, hogy a projekt a környékbeli gazdák számára nagyon hasznos, ugyanis a következő három évben évi 12 alkalommal bemutatóüzemi foglalkozásokat szerveznek az érdeklődőknek a precíziós mezőgazdasági technológiák és a térinformatika népszerűsítése érdekében, amivel jelentősen csökkenthetőek a szántóföldi növénytermesztés kiadásai. Mint mondta, a projekt célja, hogy a gazdák, akik egyébként már hozzájutottak többféle precíziós mezőgazdasági pályázaton keresztül ezekhez az eszközökhöz, megszerezzék a használatukhoz szükséges tudást is. 

A bemutatóüzemi foglalkozások célközönsége, a vidéki térségekben mezőgazdasági kis- és középvállalkozóként működő gazdasági szereplők, vagy mezőgazdasági termelői tevékenységet végzők, vagy ezen szervezetek vezető tisztségviselője vagy az általuk kijelölt alkalmazottja, tagja.

Az iskolában egyébként már a nyáron megkezdődtek a bemutató üzemi foglalkozások. Szeptember 11-én, a permetező drónok használata került bemutatásra. A további bemutató üzemi foglalkozások jövő tavasszal kerülnek megrendezésre az intézményben. A pontos programterv az intézmény honlapján megtalálható.

Filkor Lajos végül kitért arra is, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is három osztályt indítottak a Mezőgazdaság és erdészet ágazat, valamint az Élelmiszeripari ágazaton belül. Az iskolában szeptemberben több mint 200 diák kezdte meg a tanévet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában