Hitélet

2 órája

Zarándoklat: egyetemistákat áldottak meg Szentkúton, Pió atyáról is megemlékeztek (fotók)

Sok hívő, idős és fiatal érkezett a hétvége során Mátraverebély-Szentkútra. Az előző évekhez hasonlóan idén is megtartották a nemzeti kegyhelyünkön az egyetemisták zarándoklatát, illetve Szent Pió atya ünnepét, amelynek alkalmából szentmisét celebrált Kulcsár Dávid országos egyetemi referens.

Sipos Nina Vivien

A korábbi évekhez hasonlóan idén is több száz egyetemista zarándokolt el a hétvége során Mátraverebély-Szentkútra. A felsőoktatásban tanulók zarándoklata mellett az egybegyűlt hívők a Szent Pió atyáról, a gyóntatás egyik védőszentjéről is megemlékeztek, aki bölcsességéről, stigmáiról és az ördög által való fizikai támadásáról ismert leginkább. Az ünnepi szentmisét Kulcsár Dávid országos egyetemi referens tartotta meg.

Idén is megtartották a nemzeti kegyhelyünkön az egyetemisták zarándoklatát
Idén is megtartották a nemzeti kegyhelyünkön az egyetemisták zarándoklatát
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

Népszerű volt az idei zarándoklat

A vasárnapi, ünnepi rendezvény kezdetét pontban 11 órakor harangszó jelezte, amelyet követően Orosz Lóránt, a kegyhely igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, nagyon örül annak, hogy ennyi egyetemista, illetve felsőoktatási tanulmányok előtt álló diák zarándokolt el Szentkútra 2024-ben is. Hangsúlyozta: zarándokolni jó és szerencsés dolog, főleg a tanév elején, hiszen az ide látogatók a Jóisten, a Szűzanya és az összes szentek segítéségét kérhetik az előttük álló tanulmányokhoz.

Az eseményen Szent Pio atyára is megemlékeztek a hívek, aki az imádsággal és a békével kapcsolatos mély bölcsességéről, a stigmáiról, bilokációjáról szóló beszámolókról, és a lelki életben való tökéletesedéséről ismert. Ezen nap lehetőséget kínált a bűnbánatra, a megtisztulásra és az elengedésre, a gyónáson keresztül ugyanis megszabadulhattak a terheiktől a zarándokok.

Szent Pió atya ünnepét is megtartották

– Nagyon sokszor vannak belső sebeink, amelyek fizikai szempontból talán nem fájdalmasak és kívülről nem érzékelhetőek, láthatóak, de belülről folyamatosan fertőznek minket – kezdte szent beszédét Kulcsár Dávid. – Fontos, hogy rátekintsünk ezekre a sebeinkre Szent Pió atya ünnepe kapcsán, akinek egész életében megmutatkozott a szociális érzékenység, hiszen mindenki irányt figyelemmel volt. Számtalan beteg, szegény, lelkileg megsebzett ember kereste őt fel, és elképesztő rácsodálkozni arra akár régi felvételen keresztül, hogy mekkora tömegek mozdultak meg és voltak az ő környezetében. 

Kifejtette, hogy azért látogattak el rengetegen segítségért fohászkodva Pió atyához, mert egy olyan isteni erény birtokában volt, amely mellett megrendíthetetlenül kitartott mindvégig, ez pedig a hallgatás csodája volt. Minden ember, aki beszélt vele, úgy érezhette, hogy az atyát valóban érdekli, mi történt vele és szeretne is segíteni rajta. A mai társadalom legjelentősebb problémája, hogy egyre nehezebb odafigyelnünk egymásra, hiszen annyi inger és impulzus ér bennünket ebben a fejlődő, rohanó világban, amely lehetetlenné teszi, hogy ráfókuszáljunk a fontos dolgokra és a másik személyre.

Vigyünk haza a zarándoklat után Pió atya életpéldáját

– Szent Pió atya megmutatta nekünk az ő látható sebei és a hallgatás csodája által, hogy akkor tudunk igazán megerősödni, ha a teljes fókuszunkat a belsőnkre tudjuk irányítani. Missziós küldetésünk van abban, hogy valóban jelen legyünk életünkben, koncentráljuk figyelmünket másokra és saját magunkra is. Ezt kívánom mindenkinek, hogy vigyünk most haza magunkkal a zarándoklat után Pió atya életpéldáját és alkalmazzuk azt – fogalmazott Kulcsár Dávid. 

A szentmisét követően Pió atya vér-ereklyéjét tiszteletadásra helyezték ki, majd körmenet indult a kegyhelyen. Később a zarándokokat is megáldották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában