Allergia

2024.08.01. 06:55

Allergiások, figyelem! – Nógrád-szerte erősödik a parlagfű pollenkoncentrációja

Fokozatosan erősödik a parlagfű pollenszórása országszerte, így szűkebb hazánkban is. A parlagfű pollenjei egyre többfelé okozhatnak tüneteket.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében beszámolt: a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban van, szórványosan elérheti a magas szintet.

parlagfű
Fokozatosan erősödik a parlagfű pollenszórása
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Egyre erősebb tüneteket okoz a parlagfű

„Az elkövetkező napokban a parlagfű virágporának mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik, országos viszonylatban elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes és magas, a pázsitfű- és a libatopféléké, illetve az útifűé- és a kenderféléké pedig az alacsony és közepes tartományban alakulhat. A lórom, az üröm, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége is alacsony lesz”– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hozzátették: a fák közül alacsony koncentrációban, de jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenje is. Ezen túlmenően a gombák is okozhatnak allergiás tüneteket. Az Alternaria spóraszáma jellemzően magas, nagyon magas, míg az Epicoccumé alacsony és közepes szintet érhet el.

A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak egyebek mellett orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, valamint szemviszketést is.

Fontos a parlagfű irtása

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében pedig azt tanácsolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel orvosukat a megfelelő gyógyír beállítása érdekében.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal korábban portálunknak elmondta, hogy a földtulajdonosnak és a földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, amelynek elmulasztása 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a kormányhivatal szűkebb hazánk külterületein, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén pedig továbbra is az adott település jegyzője az illetékes.

A kormányhivatal emellett kiemelte: a parlagfű a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek a kínzó tüneteitől, így annak idejében történő irtásával az allergiás panaszok is enyhíthetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában