Elismerés

2023.10.25. 19:49

A kitüntetett szécsényi orvos házaspár továbbra is a helyiek egészségéért fog majd fáradozni

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfő délután Szécsényben. Az eseményen átadták a Köz Szolgálatáért Kitüntetést is, amelyet ezúttal egy orvos házaspárnak, dr. Zsók Ildikó Julianna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosnak, valamint dr. Késmárki Adalbert Zoltán háziorvosnak nyújtottak át.

Lászlók Judit

Az elismerést dr. Zsók Ildikó Julianna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, valamint dr. Késmárki Adalbert Zoltán háziorvos vehette át

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról már beszámoltunk: a megemlékezésen átadták a Köz Szolgálatért Kitüntető díjat, amelyet Szécsény Város Önkormányzatának képviselő-testülete által létrehozott rendelet szabályoz. Az elismerést azoknak a személyeknek, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, szervezeteknek, közösségeknek ítélik oda, akik a településen tartósan kiemelkedő eredményeket értek el különösen az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a közművelődés, a sport, vagy valamely művészeti ág művelése, a közrend és közbiztonsági feladatellátás területén. A kitüntetést idén dr. Zsók Ildikó Julianna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, valamint dr. Késmárki Adalbert Zoltán háziorvos vehette át. Az önkormányzat ezzel a díjjal ismerte el áldozatos, lelkiismeretes munkájukat és a közösségért végzett tevékenységüket. 

– Dr. Zsók Ildikó Julianna gyermekorvos és dr. Késmárki Adalbert Zoltán háziorvos gyógyító tevékenységükkel 1989 óta állnak Szécsény szolgálatában – hangzott el az eseményen a Csukáné Szerémy Andrea által felolvasott méltatás során. 

Hozzátette: dr. Zsók Ildikó Julianna 1957. január 26-án született Erdélyben, a Hunyad megyei Déván. Középiskolai tanulmányai után a Kolozsvári Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemre nyert felvételt. Harmadéves orvostanhallgatóként ismerkedett meg későbbi férjével, Késmárki Adalbert Zoltánnal, akivel 1979. szeptember 1-jén kötöttek házasságot. A házaspár 1982-ben diplomázott az orvosi egyetemen, tavaly volt 40 éves egyetemi találkozójuk. Az orvosi diploma megszerzése után a szatmárnémeti kórházban tevékenykedtek gyakorló orvosként, majd hét évig Romániában, vidéken látták el a betegeket.

Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az orvos házaspár 1989 júliusában költözött Magyarországra, azon belül is Szécsénybe. Ettől az évtől kezdve pedig dr. Zsók Ildikó Julianna a balassagyarmati kórház gyermekosztályán gyógyított, majd 1992-ben megpályázta és el is nyerte Szécsény gyermekorvosi állását. Magyarországon csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi képesítést 1992-ben szerzett. Mint mondta: a doktornő a gyógyításon kívül nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és arra is, hogy a gyermekeket és a szüleiket az egészségtudatos életmód felé terelje. A gyermekorvosi hivatása elismeréseként három évvel ezelőtt a Megyenapon Veres Pálné-díjjal tüntették ki.

Harminchárom éve a Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége szociális otthon orvosa

– Dr. Késmárki Adalbert Zoltán 1955. november 14-én született a romániai Szatmár megyében, Szatmáron. Az orvosi egyetem elvégzése és a gyakornoki évek után Romániában, vidéken volt háziorvos. 1989-től Szécsény hármas számú körzetének a háziorvosa. Fontosnak tartja a szakmai fejlődés fenntartását. 1998-ban háziorvosi, 1999-ben pedig üzemorvosi szakvizsgát tett a Semmelweis Egyetemen, majd azóta is folyamatosan képesítést megújító tanfolyamokon vesz részt Szegeden. Emellett harminchárom éve a Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége szociális otthon orvosa. Az idős betegek és a ferences nővérek felé hűséggel szolgál, továbbá a kolostor lakói is mindig számíthatnak rá – hangsúlyozta Csukáné Szerémy Andrea, hozzátéve, hogy a Késmárki orvos házaspár soha nem akarta elhagyni Szécsényt.

– Több mint kétezer lakos felé nyújtanak orvosi, sokszor lelki segítséget. Vallják, továbbra is a szécsényi emberek egészségéért szeretnének dolgozni. Kívánok nekik ehhez sok erőt és jó egészséget – zárta a méltatás sorait az alpolgármester.

Az elismerést Stayer László polgármester, Csukáné Szerémy Andrea alpolgármester és dr. Pifka-Boda Zsuzsanna jegyző adta át a házaspárnak. A díjátadó végén dr. Késmárki Adalbert Zoltán meghatódva mondott köszönetet a Köz Szolgálatáért Kitüntető elismerésért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában