Gyász

3 órája

Eltemették Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt (videó)

Eltemették az október 17-én, 57 évesen elhunyt Potápi Árpád Jánost csütörtökön. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, Tolna vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjét a bonyhádi evangélikus temetőben több százan kísérték utolsó útjára.

MW

Végső búcsút vettek Potápi Árpád János államtitkártól Bonyhádon

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A ravatalnál Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, Potápi Árpád János "neve beíratott a nemzetpolitika, s így a magyar nemzet történetébe". Magyar és keresztény volt, a nemzetpolitika, amit képviselünk, nem pusztán magyar, de keresztény is - tette hozzá.

Mert „minden nemzet Istennek egy gondolata, ami egyszeri és megismételhetetlen, semmi nem adhatja azt az értékgazdagságot, ami (...) a magyarság, csak a magyarok" - fogalmazott.

Kifejtette: 

nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk a magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása.

„Árpád ezt a keresztény nemzeti gondolatot képviselte, tiszteletben tartva minden nemzetet, és a küldetést, hogy a magyarság megmaradjon" - jelentette ki.

Az elhunyt politikust úgy jellemezte, hogy

 sajátos karaktere a szerénység volt, nem volt meg benne a hübrisz, a nemzetpolitikában is inkább hátralépett.

 Azt vallotta, hogy „mi a keret és a vászon vagyunk, a képet a magyar közösségek festik".

Nyugodj békében, de székelyesen segíts minket odaátról 

- zárta szavait Semjén Zsolt.

A néhai államtitkártól búcsúzott mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Áder János és Novák Katalin korábbi köztársasági elnök, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A politikust római katolikus szertartás szerint temették el, emlékére a Szeplőtelen fogantatás templomban Felföldi László pécsi megyéspüspök mondott gyászmisét. A püspök a ravatalnál tartott búcsúbeszédében azt mondta, 

Potápi Árpád János nemcsak ismerte, hanem szolgálta is a Kárpát-medence magyarságát, közös, nemzeti célkitűzéseinket.

Potápi Árpád János 1967. március 28-án Bonyhádon született. 1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom-történelem szakán, 1991 és 1994 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a történelem szakot. 1991-1993 között egy szegedi általános iskola, 1993-1998 között a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára volt.

A politikai életbe 1993-ban kapcsolódott be, az 1994-es parlamenti választásokon a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke volt. 

1998-2007 között a Fidesz Tolna megyei alelnöke, 2007 óta elnöke volt. 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, 2004 és 2014 között a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulás elnöke, 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestere volt.

1998 óta volt egyéni mandátummal országgyűlési képviselő, 2022-ben hetedszer szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. 2011 és 2014 között a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettese, ugyancsak 2011 és 2014 között az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, 

2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára volt.

A temetésről a teol.hu által készített képgalériát ITT tudja megtekinteni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában