Adományozás

2 órája

Több tonnányi lisztadománnyal segítik a nógrádi fiatalokat (fotók)

Újabb önzetlen adománnyal segítették a rászoruló nógrádi gyermekeket. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adományozó ünnepségét csütörtökön tartották meg a Gyermekvédelmi Központ Nógrád Vármegye nevű intézményben, ahol a fiatalok több tonna lisztadományt vehettek át.

Sipos Nina Vivien

Csütörtökön délután tartották meg Salgótarjánban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Nógrád vármegyei adományozó ünnepségét. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezett, immár 14 éves projekt kedvezményezettjei szűkebb hazánkban hagyományosan a Gyermekvédelmi Központ Nógrád Vármegye nevű intézmény telephelyein nevelkedő fiatalok.

Magyarok Kenyere
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adományozó ünnepségét Salgótarjánban tartották
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Idén is sikeres volt a Magyarok Kenyere program

Az eseményen megjelenteket dr. Csonkáné Buruncz Zsófia, a gyermekvédelmi intézmény vezetője köszöntötte, külön kiemelve Varga Mihályt, a MAGOSZ elnökét; Csáki Balázst, a NAK Nógrád Vármegyei Szervezetének elnökét; Szűcs Kornéliát, a NAK Nógrád Vármegyei igazgatóját, valamint Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt. Beszédében elmondta, a Magyarok Kenyere program fő célja karitatív, a rászoruló gyermekeket segítő szervezetek támogatása. A kezdeményezés egy kiváló példája annak, hogy bár egy ember erőfeszítései is jelentősek, csak a közösség, a társadalom együttes ereje mozdíthat meg hegyeket, s változtathat.

– Évről évre egyre több búzaadományt tudunk összegyűjteni. Különösen nagy örömömre szolgál, hogy azt mondhatom, a tavalyi évhez képest jóval nagyobb mennyiséget sikerült betakarítani. Előző évben 8-9 tonna búzát szedtünk össze a megyei gazdáktól, idén pedig 14 tonna fölött alakultak a számok – fogalmazott Csáki Balázs. 

Hozzátette: mindamellett, hogy a rászoruló gyerekeket segítik a kezdeményezés által, újabb támogatottjaik is megjelentek, ugyanis idén három Nógrád vármegyei kórháznak is adományoznak búzát. A gyermekvédelmi központ így hozzávetőleg öt tonna lisztadományt vehetett át a rendezvényen.

 

Nem csak kapni, hanem adni is jó! 

– Jó érzés kapni, de azt gondolom, hogy legalább olyan jó érzés adni is – kezdte beszédét Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Örömteli az, hogy a kezdeményezés által, amely lassan 15 éve elindult, sikerült megszólítani az agrárvilág szereplőit és egy jó ügy mögé felsorakoztatni őket. Láthatóan évről évre egyre sikeresebb ez az akció, hiszen az elmúlt évi felajánlott mennyiséget kétszeresen sikerült meghaladni. Bízok benne, hogy a jövőre nézve már ez lesz a bázis, a kiinduló pont, és ez megadja azt a lehetőséget, hogy nem egyszerűen csak a legrászorultabbakat támogassuk, hanem a megyében működő egészségügyi intézményeket is.

Kiemelte:

 remélhetőleg a programban résztvevő szervezetek ezután még több gazdát tudnak majd megszólítaniuk, akik szívesen csatlakoznak majd ehhez a nagyszabású programhoz a jó ügy érdekében.

Ezt követően beszédet mondott Varga Mihály és Szűcs Kornélia, majd a Gyermekvédelmi Központ Nógrád Vármegye által ellátott gyerekek színvonalas, verses-táncos produkciói következtek, amelyek mindegyike vastapsot érdemelt.

A határokon túlról is segítik a gyerekeket

Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is. A 2011-ben indított jótékony kezdeményezést a 2013-as megalakulása óta bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget – írta a MAGOSZ hivatalos honlapján.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában