Gombászás

2023.09.06. 13:55

Nógrád-szerte sokan gyűjtik ősszel a gombát – így kerüld el a mérgező fajtákat

Az ehető és a mérgező gombafajokról beszélt portálunknak a nógrádi gombaszakellenőr. Azt is elárulta, hogy mire kell ügyelniük a turistáknak gombászás közben.

Nagy Orsolya

Csak ellenőrzött forrásból szerezzük be az erdei finomságokat

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

Véget ért a nyári szezon, de nem kell csüggedni a gombák szerelmeseinek, ugyanis hamarosan kezdődik az őszi dömping. Balázsné Tóth Júlia salgótarjáni gombaszakellenőr elmondta: nehézkesen indult a tavasz, ugyanakkor egész nyáron volt gomba. Szépen adták az erdők egyebek mellett a vargányaféléket és a sárga rókagombát. Az őszi szezon is nemsokára kezdetét veszi, de az időjárástól is függ majd, hogy mennyi termés lesz.

A vargánya nagyon kedvelt

– Az ősz egyik legkedveltebb gomája, amely eddig is volt, az ízletes és bronzos vargánya, amely várhatóan novemberig terem. Ugyanakkor jelenleg nem sokat találhatunk, mert a nagy meleg nem tett jót a gombáknak. Ahhoz, hogy ismét teremjenek, eső és kellemes, párás reggelek szükségesek – közölte a gombaszakellenőr.

Hozzátette: beindult a sárga rókagomba szezonja, de már az őzláb is megjelent a természetben. Most sokan visznek a piacra ellenőriztetni csoportos tuskógombát. Később pedig lesz gyűrű tuskógomba, laska gomba, elvétve pedig már ízletes rizikét is vittek. Ezen túlmenően novemberig tart a pöfeteg szezonja is, bár abból mostanság nem túl sok volt. A közeljövőben lesz még az erdőben fenyő pereszke, késő ősszel szürke tölcsérgomba, de lilatönkű és szürkéslila pereszke is. Utóbbiak igen aromás gombák, így minden elkészítés előtt abálást igényelnek és nem szabad túl sokat fogyasztani belőle, ugyanis bél- és gyomorbántalmi tüneteket okozhatnak.

Nagyon sok mérgező fajta is terem

Mint mondta, oda kell figyelni, hogy mit szednek le az erdőben, ugyanis nagyon sok a mérgező fajta is. 

– A galócák már nyáron is megjelentek, amelyek novemberig vannak jelen. Szintén mérgezőek a pókhálós gombák, a világító tölcsérgomba, a sárga kénvirággomba, a fenyves sisakgomba. Utóbbit gyakran az ízletes tőkegombával szokták összetéveszteni, így nem árt résen lenni. Ezen kívül nemsokára lesznek mérgező pereszke fajok is a természetben, így például a szappanszagú, a bükki, a cirmoskalapú és a büdös is – emelte ki a gombaszakellenőr.

Balázsné Tóth Júlia hangsúlyozta, ne szedjenek le olyan gombát, amely közvetlenül a mérgező mellett helyezkedik el. Emellett külön szedjék le a különböző fajokat, hiszen, ha már csak egy darab mérgező faj is belekerül a kosárba, akkor az összeset ki kell dobni. A legfontosabb pedig, hogy amit nem ismernek, vigyék be elkészítés előtt vizsgálatra a szakértőhöz.

Ne vásárolj zugárustól!

A szakember kifejtette: fontos azt is megemlíteni, ha valaki zugárusoktól, illegális árusoktól vesz gombát, vigyék el megnézetni, nehogy baj legyen a vége. A védett fajokat, mint például a császárgombát, hagyják ott az erdőben, ne szedjék le!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában