Megemlékezés

2 órája

Horpács híres történészéről nevezték el a faluházat (fotók)

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeuma, a Palóc Múzeumbarátok Egyesülete és Horpács önkormányzata a kétszáz éve született Nagy Iván történészre emlékezett szombaton, Horpácson. A megemlékezés részeként megtartották a közösségi ház névavató ünnepségét is.

Lászlók Judit

Az emléknap Nagy Iván és családjának a sírjánál vette kezdetét, ahol dr. Limbacher Gábor, a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének képviselője mondott emlékbeszédet. 

Nagy Iván
Nagy Iván történészre emlékeztek Horpácson
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Felsőgyőri Nagy Iván az egyik legnagyobb hatású magyar genealógus, heraldikus, történész, a magyar címertani és családtörténeti irodalom megalapítója. Tizenhárom kötetes „Magyarország családai czimerekkel nemzedékrendi táblákkal” című műve ma is alapvető forrás a családkutatók számára. 1858-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1874-től azaz a 150 évtől rendes tagja. A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság másod elnöke – idézte fel dr. Limbacher Gábor.

Zárszóként pedig elárulta, hogy Nagy Iván sírja mellett feleségének, Csató Máriának a sírhelye nincs jelölve, ezért ezt a hiányosságot szeretnék majd a jövőben pótolni. 

Ezután a résztvevők elhelyezhették a megemlékezés virágait a történész sírjánál. A jelenlévők átvonultak a helyi templomba, Nagy Iván és Csató Mária házasságkötésének helyszínére. Itt dr. Limbacher Gábor Nagy Iván naplójából idézett részletek segítségével ismertette a történész Csató Máriával való megismerkedését és a házasságkötését. 

Minden évben megemlékeznek Nagy Ivánról 

Ezt követte a Nagy Iván Közösségi Ház ünnepélyes névavatója, amelyen Molnár Zoltán, Horpács polgármestere mondott köszöntőt. 

Mindig nagy büszkeséggel tölt el, hogy milyen különleges múlttal rendelkező település a miénk, hiszen aligha akad széles e hazában még egy olyan Horpácshoz hasonló kis lélekszámú falu, melyben a nemzeti kultúra több jeles alakja élt egykoron. Az még nagyobb kuriózum, hogy a falu elöljárója, mondatjuk, hogy az én elődöm egy tudós akadémikus legyen. Minden évben büszkén emlékezünk Felsőgyőri Nagy Ivánra, a magyar történettudomány kiváló alakjára, a Nógrád Megyei Múzeum alapítójára, településünk egykori bírójára

 – fogalmazott Molnár Zoltán, aki beszédében méltatta Nagy Iván munkásságát, illetve felidézte horpácsi életét, valamint Szontagh Pálhoz fűződő barátságát is.

– Idén június 18-án, a MNM Palóc Múzeumában a születésének a 200. évfordulóját ünnepeltük. Akkor és ott fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy a faluház legyen Nagy Ivánról elnevezve, ezzel is tisztelegve a magyar történettudomány halhatatlan alakja előtt. Javaslatomat a képviselő-testületünk egyhangúlag támogatta. Úgy érzem, azért, amit mi nógrádiak tőle kaptunk, csak csekély, de méltó viszonzás ez a gesztus – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott dr. Limbacher Gábornak, amiért kiemelt figyelmet fordít Nagy Iván örökségének az ápolására, melynek nagyszerű példája ez a megemlékezés is. Továbbá kijelentette közösen elhatározták, hogy minden évben lesz egy olyan nap Horpácson, melyet Nagy Iván emlékének adózva szentelnek.

Nagy Iván munkásságát a közösségi ház falain elhelyezett tablók ismertetik 

Végül kitért arra is, hogy a közösségi ház nagytermének falára Nagy Iván munkásságával és életével kapcsolatos, dr. Limbacher Gábor és Jakus Julianna, az MNM Palóc Múzeum munkatársa által összeállított tablókat helyeztek ki. Mint mondta, ehhez hasonlóan pedig a jövőben várhatóan Szontagh Pálról is készítenek majd tablókat, amelyek szintén itt kapnak majd helyet. Ezt követően Burger Ferenc plébános megáldotta a közösségi házat. Az emléknap zárásaként pedig a jelenlévők Nagy Iván és kora játékos műveltségi vetélkedőn vehettek részt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában