Szent Hubertus

2 órája

Micsoda trófeák! – erdészek és vadászok zarándokoltak Szentkútra (fotók)

Hetedik alkalommal rendezték meg a Kelet-Cserháti Trófeaszemlét Mátraverebély-Szentkúton. Az erdészek és vadászok búcsúján megtartott mustrán olyan trófeák kerültek célkeresztbe, melyek mindegyike különlegesen szép.

Gulyás Edina

Nemzeti kegyhelyünkön hagyományosan az erdészek és vadászok zarándoklata zárja a búcsúszezont. A Szent Hubertus tiszteletére rendezett ünnepet idén hetedik alkalommal egészítette ki a Kelet-Cserháti Trófeaszemle, amelyen ezúttal is csodaszép trófeák kerültek célkeresztbe. 

trófeák
A legszebb trófeákat mutatták be Szentkúton
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A legszebb trófeákat mustrálták az érdeklődők

– Nógrád vidékének vadászai büszkén és hűen őrzik ősi vadászati kultúránk helyi hagyományait. Egy rangos szakmai konferencia, egy a barátságokat erősítő vadfőző verseny keretezte vadászünnep legfontosabb eseményeként, büszkén teszik ki szemlékre a vidék legrangosabb trófeáit – idézték Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének levelét, aki személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen.

 – Nagy nemzeti kegyhelyünk, Mátraverebély-Szentkút lelkisége arra figyelmeztet bennünket, hogy milyen nagy felelősséggel tartozunk a teremtett világért. 

Orosz Lóránt kegyhelyigazgató a trófeaszemle megnyitóján felidézte a 7. században élt Szent Hubertus történetét, aki szinte függővé vált a vadászattól, még nagypénteken is ezt a tevékenységet űzte. Azonban Isten segítségével megszabadult a függőségétől. Hubertus példája megtanít arra, hogyan lehet egyensúlyban élni, hogyan szabadulhatunk meg rossz szokásainktól. 

Az erdők megóvása közös cél

– A Kelet-Cserhát 24 vadászterületéről 18 vadászatra jogosult állítja ki trófeáit az erdészek és vadászok búcsújához kapcsolódó szemlén – ismertette Bajnai Csaba, az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője. 

Vannak ugyan ellentétek közöttünk, azonban sok mindenben egyetértünk, ilyen az erdő, amelynek megóvásáért folyamatosan keressük a megoldásokat. Ezt a célt szolgálta a klímaváltozás lehetséges hatásai nagyvadjaink élőhelyére, az erdőre témában pénteken megrendezett konferencia is. 

Zám Zalán, a Nógrád-Cserháti Vadgazdálkodási Tájegység fővadásza elmondta, hogy idén a gímek bőgése és a dámok barcogása is kicsit korábban kezdődött, azonban a természetben sosem csalódik az ember. 

– A kiállított trófeák sokasága jelzik, hogy jó szezont zártunk, ennek eredményeként a szeptemberben és októberben elesett szarvasok koronáit csodálhatták meg a látogatók – fogalmazott a fővadász. – Bízom abban, hogy a trófeákat megszemlélő szakértők és laikusok is látták az elért eredményeket és belátják, hogy összefogásra van szükség. A természet csodája adott, amivel élni kell. 

A legszebb és a legkülönlegesebb trófeákat díjazták

A beszédeket követően a szombaton reggel terítékre került dámbika tiszteletére játszott örömszignált a Nógrád Vadászkamara Kürtegyüttese adta elő, majd Laczkó Mihály monori plébános mutatta be a Hubertus misét. A szertartás után hirdették ki a szemle eredményeit. Összesen 230 trófeára adhatták le szavazataikat a szakértők, a legszebb gím- és dámagancsok mellett a selejt kategóriában a legkülönlegesebb darabokra szavazhattak az ítészek. Érdekesség, hogy a legszebb koronát viselő gímet íjjal ejtették el. 

A Hubertus hétvége programjait íjász- és vadászkutya bemutató, helyi kézműves vásár, kollégánk, Hüvösi Csaba természetfotó kiállítása, illetve szituációs lézeres lövészet is színesítette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában