emlődaganat

2019.09.23. 16:30

Évente mintegy negyven nógrádi nő veszti életét mellrákban

Az emlődaganatok megbetegedési és halálozási adatai szűkebb hazánkban kedvezőbb képet mutattak a 2013 és 2017 közötti időszakban, mint országosan, ennek ellenére megyénkben évente mintegy negyven nő veszíti életét e betegség miatt. A megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a Rózsaszín hét nevű programsorozat eseményei.

Veres Edina

A Rózsaszín hét című figyelemfelkeltő sorozat programjairól és jelentőségéről hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: az alapszervezet megalakulása óta – a kormányhivatal népegészségügyi főosztályával – idén immár tizenegyedik alkalommal szervezi meg a figyelemfelkeltő programot.

Amint kifejtette: több országos kezdeményezéshez is csatlakoznak, de a megyében ismét az Egy nap a nőkért program lesz a kiemelt rendezvényük, október 4-én.

– Immár hatodik éve, hogy nem csak a mellrák, hanem a méhnyakrák elleni harc fontosságára is felhívjuk a figyelmet az esemény keretében. A programokat egy szakmai konferencia követi, amelynek kiemelt része szokás szerint a kerekasztal beszélgetés lesz. Ez utóbbit idén egy végzős gimnazista vezeti majd, mivel a középiskolás korosztályt is szeretnénk megszólítani, hiszen az utóbbi időben ezek a kórképek egyre több fiatalt érintenek. Ezt követően október 5-én Mert minden lépés számít szlogennel szervezünk egy hat kilométeres vezetett túrát, amelyen a résztvevők a nők egészségéért rózsaszínben fognak gyalogolni – részletezte a programokat Kreicsi Mária.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa és Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke (balról jobbra) Fotó: H. Cs./NMH

Hozzátette: idén először Balassagyarmat is csatlakozik az Egy nap a nőkért programhoz, október 8-án. A Nógrád Megyei Kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít az emlőrák és a méhnyakrák megelőzésére, hiszen a daganatos megbetegedéseknek ez a két fajtája érinti a leggyakrabban a nőket.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos kiemelte: az emlődaganatok megbetegedési és halálozási adatai szűkebb hazánkban kedvezőbb képet mutattak a 2013 és 2017 közötti időszakban, mint országosan, ennek ellenére megyénkben évente mintegy negyven nő veszíti életét e betegség miatt.

– A szűrővizsgálatokon való megjelenési arány tavaly 27 százalék volt, ami jócskán elmaradt az elvárt 70 százaléktól. Fontos megjegyezni, hogy az emlődaganat szűrése teljesen ingyenes, a nők számára kiküldött behívó levélben feltüntetett időpontban szakszemélyzet várja a pácienseket. Méhnyakrák esetében mind a megbetegedési, mind a halálozási adatok rosszabb képet mutatnak az országosnál, pedig ennek esetében már rendelkezésre áll a human pappilomavírus (HPV) elleni védőoltás, amely az elsődleges megelőzés eszköze. Ezt az oltást 2014 óta szülői hozzájárulás esetén minden középiskolás lány megkapja. A program sikerét mutatja, hogy az elmúlt öt évben a hetedik évfolyamot tekintve a védőoltásban részesült lányok aránya 75 százalékos volt. Ugyanez az érték az elmúlt tanévben csaknem 85 százalékra rúgott, amely az eddigi legjobb eredmény – emelte ki a tisztifőorvos.

Hozzátette: a jövőben is számítanak a háziorvosok, a területi- és iskolai védőnők, valamint a szakorvosok munkájára, hiszen a szűrővizsgálatokat közelebb kell vinni a lakossághoz a részvételi arányok növelése érdekében.

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta: a megyei kórház minden osztálya alkalmas arra mind felszerelések, mind szakemberek tekintetében, hogy a megelőzésben és a kivizsgálásban a legmagasabb szintet hozza.

– A szűréseknél nagyon fontos a pontosság, nálunk legalább 95-97 százalékos szenzitivitással kell dolgozunk, legyen szó akár laboreredményről, akár képalkotó eljárásról. Ez utóbbi esetében nagyon büszke vagyok arra, hogy a legmodernebb eszközökkel tudjuk például a mammográfiás vizsgálatokat végezni. Emellett nagyon pontos szövettani vizsgálatokat tudunk végezni, amelyekkel biztos diagnózist állíthatunk fel – hangsúlyozta dr. Bercsényi Lajos.

Fókuszban a megelőzés

– A megelőzés kulcsa az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és védőoltások beadása. Ez azonban nem minden esetben lehet elegendő – mondta Feketéné dr. Zeke Ildikó. A megyei tisztifőorvos hozzátette: a megelőzés második pillérét képezik a szűrővizsgálatok. Ezek az elváltozásokat, amelyek a későbbiekben daganatok kialakulásához vezethetnek, már a korai stádiumban – tehát mielőtt még panaszokat okoznak – kiszűrik. Napjainkban már számtalan olyan kezelés áll rendelkezésre, amelyekkel az ilyen korai stádiumában kimutatott elváltozások, akár még a rákmegelőző állapotok is megfelelően gyógyíthatók. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel az olyan szűrővizsgálatokon való részvétel, mint a méhnyakrák- és az emlőszűrés. A megyei tisztifőorvos továbbá kiemelte: az emlődaganat mammográfiával és önvizsgálattal korán felismerhető, és ilyen esetben jól gyógyítható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában