Műanyagböjt

2024.07.18. 19:45

Műanyagmentes július: Nógrádban is népszerű a globális kezdeményezés

A globális műanyagszennyezés mértéke mára olyan méreteket öltött, hogy bolygónk természetes élőhelyei és az emberi egészség komoly veszélybe kerültek. A műanyagmentes július egy hónapig tartó kampány, amelynek az a célja, hogy minél kevesebb műanyagot vásároljunk és használjunk mindennapjainkban. Hírportálunk utána járt, hogy Nógrádban miképpen oldják meg az újrahasznosítást a családok.

Sipos Nina Vivien

Az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése a műanyagmentes július felhívás lényege

Fotó: MW illusztráció

A műanyagmentes július egy nemzetközi kezdeményezés, amely 2011-ben indult útjára Ausztráliából. Arra ösztönzi az embereket, hogy egy hónapon keresztül próbálják meg minimalizálni a műanyag-használatukat. A kampány célja, hogy rámutasson arra, hogy mindennapi szokásaink megváltoztatásával jelentős mértékben csökkenthetjük a műanyagszennyezést. Azáltal, hogy tudatosabban választunk, és előnyben részesítjük a fenntartható alternatívákat, hozzájárulhatunk a környezet védelméhez.

Műanyagmentes július
Műanyagmentes július: a globális kezdeményezés célja az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása. A képen gyűjtőhely látható
Fotó: MW illusztráció

Népszerű Nógrádban a műanyagmentes július

Egy nógrádi családanya – kérte, hogy nevét ne tüntessük fel – hírportálunk érdeklődésére elárulta, hogy ebben a nemzetközi környezetvédő kampányban 2011 óta mindig részt vesz férjével és gyermekeivel, illetve az ismerőseit is arra szokta sarkallni, hogy ők is csatlakozzanak. Mint elmondta, a háztartásukban nincs egyetlen egy darab műanyag zacskó és szatyor sem, helyettük saját kézzel varrott szütyőt, kosarat és horgolt táskát használnak.

– Mivel elég kreatív és „csináld te magad”-féle ember vagyok, ezért mindenre próbálom megtalálni az alternatívát, ami egy kicsit is környezetkímélő lehet. Vászonszatyor és nejlonzacskó helyett az általam készített varrott vagy horgolt táskát, szütyőt visszük magunkkal mindenhova. Mióta ezt a rendszert bevezettem, nem veszünk több nejlon- és papírzacskót, amikkel korábban dugig volt a ház – magyarázta a szatyrok használatával kapcsolatban.

Arra a kérdésünkre, hogyan kellene elkezdeni a műanyagmentes júliust, azt válaszolta, hogy az első lépés, amit tehetünk a környezetünk megóvásáért az az, hogy tudatosítjuk a műanyag-használatunkat.

– Tényleg igaz a mondás, hogy minden a fejben dől el. Amióta végiggondoltam, hogy tulajdonképpen mennyi műanyagot vettem és használtam napi szinten - megsúgom rengeteget -, azóta egy teljesen más életmódot folytatok – vallotta be a családanya, majd hozzáfűzte: – Igyekszem helyettesíteni a legnélkülözhetőbb műanyagot tartalmazó dolgokat és termékeket itthonról, mondjuk a nejlonzacskót, illetve a hulladékot is szelektíven gyűjtjük.

Kiemelte: mostanában már a tisztítószereket és a kozmetikumokat is saját maga készíti, hogy ezzel is redukálja a műanyag csomagolások mennyiségét.

Egy egészségesebb bolygót hagyhatunk hátra

– A  műanyagmentes július szerintem egy remek lehetőséget kínál arra, hogy átértékeljük a mindennapi szokásainkat, és elinduljunk egy fenntarthatóbb életmód felé. Bár a változás nem mindig könnyű, azért minden kis lépés számít – fogalmazott Varga László salgótarjáni lokálpatrióta, aki évek óta csatlakozik ehhez a globális kezdeményezéshez. – Igenis tehetünk egyéni és közösségi szinten is jövőnkért, hogy egy tisztább, egészségesebb bolygót hagyjunk hátra a következő generációk számára.

Kihangsúlyozta: a műanyagmentes életmód nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is jót tesz, hiszen tudatosabb, egyszerűbb és egészségesebb életvitelhez vezethet. Óvodáskorú gyermekeit igyekszik ugyanebben a szellemben nevelni, ugyanis a fiatalok képezik a jövő nemzedékét, akik a legnagyobb mértékben hozzájárulhatnak a környezet megóvásáért

 – Bár szeretnénk minél környezettudatosabbak lenni, mégis előfordul, hogy egy-egy üdítős palackot meg kell vennünk. Ilyenkor a használat után a műanyag üveget semmiféleképpen nem dobjuk el, hanem inkább újrahasznosítjuk és töltünk bele valami másik folyadékot – húzta alá Varga László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában