Napi recept

1 órája

Ez a süti biztosan a kedvenced lesz

Az ősz kedvenc gyümölcse a körte. Nagyon finom és tökéletes alapanyag sütéshez. Próbáld ki ezt a receptet, meglátod, a család minden tagja szeretni fogja.

Nool.hu

Az édes, lédús körtével érdemes számolni, ha az őszi estéken, hétvégeken sütni szeretnél, mivel természetes édessége, gazdag íze feldobja a legegyszerűbb kevert tésztákat is.

Körtés-pudingos pite
A körtés-pudingos pite mindenki kedvence

Elkészítés: egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a porcukrot, egy csipet sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a tojást, a tejfölt és a sütőport. Gyors, morzsoló mozdulatokkal elkeverjük a vajat a lisztes keverékkel, és az egészből tésztát gyúrunk. Ha esetleg nedves a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá. Mindenképpen dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon el. A tésztát folpakba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni, hogy a vaj visszahűljön.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy keverőtálba rakjuk a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és jól elkeverjük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, ezt is elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás pudingport is. Jó alaposan összekeverjük, hogy a pudingpor feloldódjon, majd felhasználásig félretesszük.

Hozzávalók. A tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, só, 12 dkg hideg vaj, 1 db tojás, 1 ek tejföl, 1 tk sütőpor. A töltelékhez: 2 db tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, só, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliaízű pudingpor, 50 dkg körte, fél citrom, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt kardamom, 2 ek baracklekvár, 1 dkg
mandulapehely.

A körtét megmossuk, meghámozzuk, a magházat és a szárát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, és 2-3 centis darabokra aprítjuk, majd egy tálba tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, fűszerezzük fahéjjal és kardamomommal, majd felhasználásig ezt is félretesszük.

Előveszünk egy 24 centiméteres torta- vagy piteformát, az aljára sütőpapírt helyezünk. A lehűlt tésztát kicsomagoljuk, a tortaformába rakjuk, és kézzel elegyengetjük a formában úgy, hogy egyenletes, szép kört kapjunk, és pereme is legyen.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pitealapot villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd sütőgyöngyöt, vagy ha nincsen, szárazbabot, lencsét vagy rizst. Erre azért van szükség, hogy az elősütés során a pite oldala ne boruljon be, és a közepe ne emelkedjen fel. A tésztát a sütőbe rakjuk 10 percre, azután kivesszük, eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt, és hagyjuk langyosra hűlni.

Az elősütött pitealapot megkenjük a baracklekvárral. Ha a lekvárt egyenletesen eloszlatjuk, a pite alján betömjük a villával okozott lukakat, így nem folyik ki majd a sodó, emellett kiváló ízt ad majd a pitének. A lekváros felületre kanalazzuk a körtedarabokat, majd az egészet felöntjük annyi sodóval, amennyi még nem teljesen lepi el a körtét.
A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával, és a sütőbe rakjuk kb. 30 percre, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje enyhén pirosra sül. Az elkészült pitét hagyjuk langyosra hűlni, ezután szeleteljük. Jó étvágyat!

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!