Patrióták sajtótájékoztatója

1 órája

Gál Kinga: a rossz uniós migrációs paktumot ki kell hajítani

A rossz uniós migrációs paktumot nem végrehajtani kell, hanem ki kell hajítani, és le kell állítani a migráció megállítása miatt kirótt, Magyarországot sújtó büntetéseket – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke Strasbourgban, a Patrióták nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán.

MW

Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció alelnöke (k) a frakció sajtótájékoztatóján Strasbourgban 2024. október 23-án. Mellette Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője (b) és Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Gál Kinga hangsúlyozta: 

a leköszönő európai bizottság egyik legnagyobb hibája az uniós migrációs paktum áterőltetése volt. A paktum régi, rossz megoldásokat erőltet, nem a megoldás része, hanem maga a probléma

– jelentette ki.

GÁL Kinga
Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 
Fotó: Purger Tamás / Forrás:  MTI

A tömeges illegális migráció veszélyt jelent az európai emberekre, tönkreteszi Európát és a schengeni szabad mozgást – hívta fel a figyelmet.

Gyökeres változásra van szükség – jelentette ki a fideszes politikus. Ki kell mondani:

 a külső határvédelem elsőbbséget élvez, a menedékjog iránti kérelmeket Európán kívül kell elbírálni, együttműködéseket kell kialakítani a migráció származási és tranzitországaival, és az uniós maradásra jogosulatlanok hatékony visszaküldésére van szükség

 – tette hozzá.

Magyarország volt az első tagállam, amelyik már 2015-ben felhívta a figyelmet a tömeges illegális migráció veszélyére és tarthatatlanságára - emlékeztetett.

Azóta mondjuk és adunk javaslatokat arra vonatkozóan, hogy miként lehet a külső határokat megerősíteni és ellenőrizni, valamint megállítani az illegális bevándorlást. Ezt nem csak mondjuk, hanem hatékonyan meg is valósítottuk

– fogalmazott.

Elfogadhatatlannak és botrányosnak nevezte, hogy noha egyre több tagállam vezetője követel szigorúbb fellépést a migrációval szemben és szigorúbb ellenőrzést az uniós határokon, az Európai Bizottság „durva büntetéssel sújtja” Magyarországot, amiért megvédi az uniós határokat. Elfogadhatatlan az is, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest és közlekedési minisztert, a Liga párt vezetőjét, korábbi belügyminisztert hat év börtönbüntetéssel fenyegetik – mondta.

Az Európai Unió és a brüsszeli bürokrácia migrációhoz való képmutató hozzáállása szétveri az európai együttműködést. Biztosítani kell a tagállamoknak, hogy a hibás migrációs politikából kimaradjanak – tette hozzá Gál Kinga.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Európai Parlament plenáris ülése szerdán döntött a 2025-ös uniós költségvetésével kapcsolatos álláspontjáról.

Mi egy olyan uniós költségvetést kívántunk kialakítani, ami első helyen a békét szolgálja, az illegális migráció megállítását és a nemzeti szuverenitás megerősítését

– fogalmazott.

A fideszes politikus kiemelte: a Patrióták módosító javaslatai hatékony eszközt biztosítottak volna az unió számára az illegális migráció megállítására, a külső határvédelemre, azon belül a műszaki határvédelmi eszközök beszerzésére, határkerítések építésére és fenntartására.

 A Patrióták azt is javasolták, hogy az EU növelje az Erasmus és a Horizont programokra fordítható összegeket, valamint azt, hogy ne fordítson jelentős forrásokat olyan propagandaeszközökre, amely nem más célt szolgálnak, mint „genderideológiai őrület”, a woke ideológiai túlzásainak, valamint a tagállamok szuverenitását korlátozó akciók támogatását.

 Ha mindezt elfogadta volna az Európai Parlament, egészen más időszámítás kezdődhetett volna az Európai Unió életében –  hívta fel a figyelmet.

DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportjának vezetője a Patrióták Európáért frakció sajtótájékoztatóján Strasbourgban 
Fotó: Purger Tamás / Forrás:  MTI

Kiemelte továbbá: 

a Patrióták frakciójának egésze támogatta azt a módosító javaslatot, hogy a Magyarországgal szembeni nyílt politikai zsarolás okán eddig visszatartott uniós fejlesztési pénzeket azonnal fizesse ki az Európai Bizottság, ahogy azt is, hogy a Magyarországnak jog szerint járó pénzeket se más programokra, se más országok támogatására ne lehessen fordítani.

A jövő éves uniós költségvetés az illegális migráció megállítása helyett továbbra is a migráció ösztönzője, a nemzeti szuverenitás korlátozója maradt - mondta. A Patrióták frakciója ezért nemmel szavazott a 2025-ös uniós költségvetésre -– tájékoztatott.

Az Európai Parlament költségvetési javaslatával kapcsolatos vitájában a Patrióták álláspontja világos: a békét, az illegális migráció megállítását, a szuverenitást erősítő uniós költségvetésre van szükség – tette hozzá Deutsch Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában