Kedvencek

2018.11.24. 15:19

Szelídebb állattartó lehet a mostani apróságokból

A Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában az egészséges életmódról és táplálkozásról szóló témanapot tartottak. A mentális egészségnek a felelős állattartás is a része, így a témához kapcsolódva meghívták a San Lazaro Állatvédő Alapítványt is egy előadással összekötött beszélgetésre.

Sziládi Krisztina

Az állatvédő szervezet tagjai bemutattak egy rövidfilmet a felelős állattartásról, ezután a gyerekekkel közösen megvitatták a látottakat és a felmerülő kérdéseket.

Zászlajára tűzte a szemléletformálást az alapítvány

A San Lazaro Állatvédő Alapítvány kiemelt fontosságúnak tartja a fiatalok és gyermekek körében végzett felvilágosító tevékenységet. Alapító okiratukban is szerepel a rendszeres állatvédelmi felvilágosító- és oktatóprogramok szervezése ifjúsági intézmények és iskolák részére. A szervezet azért tűzte mindezt a zászlajára, hogy lerakja a felelős állattartás alapjait és széles körben megismertesse és az állatvédelmi törvényt. Munkatársai azt vallják, hogy az ifjúság szemléletének formálása elengedhetetlenül szükséges az állat- és a természetvédelemben, hogy tudatosodjon: fontos élővilágunk értékeinek megőrzése.

– Nagyon érdekelte a gyerekeket ez a téma – mondta Turi Tímea, az állatvédő szervezet elnöke: – Figyelmesen hallgatták az általunk elmondottakat és igazán értelmes hozzászólásaik voltak. Ez bizakodásra ad okot, mivel az idősebb generációk tagjai sokszor passzívan viselkednek, amikor a felelős állattartásról van szó. Ami számunkra nagyon szívet melengető volt, hogy többen feltették a kezüket, amikor azt kérdeztük, valakinek a családja fogadott-e már örökbe kisállatot, vagy ismernek-e ilyen embereket.

Egy ilyen rendezvény kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e hatékonyan a felelős állattartás irányába terelni a felnövekvő generációkat, amikor esetleg otthon nem ezt látják. Melyik hatás fog inkább érvényesülni a gyermek fejében: az otthon láncon tartott kutya látványa, akinek hébe-hóba vetnek némi maradékot, ami legfeljebb az életben maradáshoz elegendő, vagy az állatvédők szép gondolatai, amit ugyan meghallgatnak, de ki emlékszik majd rájuk hónapok vagy évek múlva?

Turi Tímea optimista a kérdést illetően.

– Én úgy gondolom, hogy van remény, bár ez valóban egy nagyon lassú folyamat lesz. Volt olyan kisgyerek, aki az előadásunk után azt mondta, nekik bizony láncon van a kutyájuk, de most annyira megérintették a hallottak, hogy ő beszélni fog erről a szüleivel, ha hazamegy. Nem biztos, hogy a gyermek kívánsága teljesül, de reménykedjünk benne, hogy legalább ő már nem fog hasonló mintát követni felnőttkorában – fogalmazott az állatvédő szervezet elnöke.

A mai gyermekek emberségesebben bánnak az állatokkal, mint az idősebbek, Fotó: Shutterstock

A romhányi iskola elköteleződött az ügy mellett, az intézmény az elektromos naplóban is megjelentette a szülők által is látható felületen a San Lazaro Állatvédő Alapítvány elérhetőségeit. Innen bárki megtudhatja, hová kell fordulni, ha valamilyen állatvédelemmel kapcsolatos problémája van, ha tud valamilyen bántalmazásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!