megmérettetés

2021.08.29. 19:50

A ságújfalui lánglovagok vitték haza a vándorserleget az önkéntes tűzoltóversenyről

Idén is megrendezték a megyei tűzoltóversenyt, amin önkéntes csapatok mérték össze tudásukat Karancsságon. Közösségépítő szerepe is volt a rendezvénynek.

Nagy Orsolya

Fotó: Hegedus Mark

Önkéntes tűzoltók versengtek egymással a napokban a településen. A rendezvényen Oláh Nándorné polgármester köszöntötte a vendégeket, majd örömét fejezte ki, hogy az eseménynek otthont adhat a falu.

Seres Tibor, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a biztonság fontosságát hangsúlyozta.

– A biztonsághoz hozzátartozik a tűzbiztonság és minden olyan veszélyeztető tényezőnek a felszámolása, amely az állampolgárokat, így Nógrád megye lakosságát is érheti és érintheti. Ebben igen jelentős szerepe van a megye önkéntes tűzoltóinak. Önkéntes a szó igazi nemes értelmében, hiszen önként, saját szabadidejükben térítés nélkül, adott esetben a saját zsebpénzükkel kiegészítve végzik feladatukat meggyőződésből és segítő szándékkal.

Seres Tibor hozzátette: az eredmények és a statisztikák is azt mutatják, hogy szűkebb hazánk önkénteseinek a beavatkozásai meghatározók minden szempontból. Fontos a verseny, hogy találkozzanak egymással az egyesületek tagjai legalább egy évben egyszer, és nem csak káresetnél.

Szemerády Zoltán, a rendezvény szervezője és a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke Szent Flórián-szobrot adományozott a helyi önkormányzatnak, valamint a Kis Herceg Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Ezt a hagyományoknak megfelelően minden évben az a település kapja, ahol megrendezik a versenyt.

Ezen túlmenően még a tavalyi évben Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettel ismerte el Bartos József, az Endrefalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének három évtizedes munkáját. A világjárvány miatt azonban csak most volt lehetőség az elismerés átadására.

Szemerády Zoltán kiemelte, hogy ez a verseny nagy múltra tekint vissza, amely során fontos, hogy a csapatok megismerjék egymást, ugyanakkor egy szakmai megmérettetés is egyben. Kifejtette azt is, hogy Nógrádban 30 működő önkéntes egyesület van, amelyek mindegyike aktív attól függetlenül, hogy nem versenyez mind.

A csapatoknak egyébként két pályán kellett feladatokat megoldani.

Férfi-tűzcsapszerelés kategóriában a Ságújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület I. csapata nyert, a női tűzcsapszerelésben pedig szintén a ságújfaluiak lettek az elsők. A kismotorfecskendő-szerelésben a Kis Herceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület II. csapata bizonyult a legjobbnak.

A vándorserleggel idén a Ságújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület I. csapata térhetett haza.

Az egész napos rendezvényen számos programmal várták az érdeklődőket, így például kutyás bemutatóval, néptáncelőadással, valamint koncertekkel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában