Múzeumpedagógiai foglalkozás

2 órája

Történelmi kiránduláson jártak a pásztói gimnazisták

Az idei tanévtől új programlehetőség nyílt meg a 9-11. évfolyamon tanuló középiskolások számára, melynek fókuszában a nemzeti emlékezethez és örökséghez való kapcsolódás áll. Ehhez kapcsolódva történelmi kirándulást szerveztek a pásztói gimnazistáknak.

Sipos Nina Vivien

A Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium 10. évfolyamos tanulói a közelmúltban egy történelmi kiránduláson vehettek részt Egerben, ahol a Dobó István Vármúzeumban két múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak a számukra.  

történelmi
Történelmi kiránduláson vettek részt a diákok
Forrás: Facebook/Mikszáth Kálmán Gimnázium

Érdekes programok színesítették a történelmi kirándulást

A délelőtt folyamán a 10.n osztály diákjai a „Házam, ruhám, lakomám - Betekintés a kora újkori életmódba” című múzeumi órán izgalmas, játékos feladványok és bemutatók segítségével nyerhettek betekintést a kor sajátosságaiba, a vár különlegességeibe, az öltözködési, étkezési és építészeti stílusokba.

Az ismeretelsajátítást famakettek, régi receptek, illetve a kor öltözködési divatját tükröző értékes ruhák segítették, amelyeket a tanulók magukra is ölthettek. Ezenkívül új szavakkal is bővülhetett a tanulók szókincse egy Wordwall kvíznek köszönhetően.

 Ezt követően a várat és a város nevezetességeit járták körbe. A délután folyamán az „Ebben a várban van most a maradék ország sorsa” című társasjáték keretében mérkőztek meg egymással a fiatalok. A játékvezető az egri vár 1552-es ostromához kapcsolódó kérdéseket tett fel, amit a „török”, valamint a „magyar” csapatoknak a legjobb tudásuk szerint kellett megválaszolniuk. Az a csapat győzött, amelyiknek a legtöbb bábuja maradt a pályán

„Összességében nagyon hasznos és izgalmas volt az irodalom és történelem órán sokszor emlegetett, híres magyar várról még több információt, érdekességet megtudni. Minden résztvevő élményekkel gazdagodva indult haza a program után. Köszönjük a lehetőséget a Salgótarjáni Tankerületi Központnak, a szervezőknek és a kísérőtanároknak” – számolt be közösségi oldalán a pásztói iskola nemrégiben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában