Siromi kísértetek

2 órája

Hátborzongató sztorikat meséltek a balassagyarmati könyvtárban

Babonák, kísértetek és átkok. Hátborzongató, mégis jó hangulatú író-olvasó találkozónak adott helyet péntek este a balassagyarmati könyvtár.

Palchuber Kinga

Valóban kísérteties történetek kerültek felszínre minap a balassagyarmati könyvtárban, ám aggodalomra nincs ok, csupán a salgótarjáni író, Szabó Tamás mutatkozott be tavaly megjelent horrornovelláival az érdeklődő közönségnek. Előadása szinte megidézte az elképzelt nógrádi falu, Sirom rémisztően különleges világát és karaktereit. A szerző nem titkolt célja, hogy első könyvével felhelyezze szűkebb hazánkat a magyar irodalom térképére. Részletességgel tárja fel azt a helyet, ahol boszorkányok és kísértetek avatkoznak be az emberek sorsába.

Sirom
Szabó Tamás könyvével Sirom kísérteties vilgába vezet
Forrás: Facebook/Horrornovellak

Szabó Tamás, a Horrornovellak.hu címre keresztelt Facebook-oldalán elárulta, hogy a balassagyarmati könyvtárban megtartott író-olvasó találkozó nem klasszikus esemény volt, hisz jobbára a magyar hiedelemvilág lényeiről és a horror zsánerről beszélt a megjelenteknek. Hozzátette, hogy nagy köszönettel tartozik a Madách Imre Városi Könyvtár kiváló csapatának, akik az eseményre egy tematikus szabadulószobát is felépítettek, ahol a Mi történik október utolsó éjjelén a siromi erdőben? című novella sztorija kelt életre. Az író maga is meglepődött azon, hogy története mennyire részletgazdagon jelent meg a valóságban. Azok a bátor jelentkezők, akik sikeresen kijutottak a siromi rémszobából, tematikus ajándékkal – Emma, az elátkozott kislány képével díszített csokoládéval – is gazdagodtak.

Sirom, az elátkozott nógrádi falu

Szabó Tamás egy korábbi interjúban portálunknak elmondta: a cím, így maga az elátkozott nógrádi falu neve is egy hosszú elmélkedés eredményeként született meg. – Olyan többjelentésű szót szerettem volna, amelyben benne rejlenek a sirám és a sír kifejezések, de mégis valóságosan csengenek. A novellák központi elemeként, vagyis a habarcsként funkcionáló települést Hollókő mellé képzeltem el, hogy olvasás közben bárki be tudja határolni a falut. Sirom a semmiből vált egy tipikusnak mondható észak-magyarországi faluvá, ahol egyáltalán nem tipikus dolgok történnek: Istenek, boszorkányok és kísértetek avatkoznak be az emberek sorsába, de máskor maga a hely vagy lakói okoznak végzetes eseményeket – tette hozzá.

Az író elmesélte, hogy akaratlanul minden szereplőnek meglehet a valóságossága, de vannak karakterek, akiket tényleg valaha élt érdekes emberekről mintázott. 

A kötet összegzi mindazt, amit az erdőről, a sötétségről, az éjszakáról, a kísértetekről, a boszorkányságról, a klasszikus hagyományokról, a palóc hiedelmekről, a gyerekkori és felnőtt félelmekről, valamint a horroról, mint irodalmi zsánerről gondolok. Megpróbáltam technikailag és történetmesélés szempontjából is megvalósítani, ami szerintem az olvasásban élvezetet okoz

 – emelte ki a szerző, aki a jövőben talán újabb könyvvel is előrukkol még.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában