Árvízi védekezés

2024.09.17. 19:10

Árvízhelyzet: Nógrádot nem érinti, de a védekezésből vízügyi szakembereink is kiveszik a részüket

Ugyan a Boris ciklon már átvonult hazánk térsége felett, de az árvízi védekezés még javában zajlik. Szűkebb hazánkban egyik folyó vagy patak miatt sincs árvízhelyzet, ugyanakkor nógrádi vízügyi szakemberek is segédkeznek a védekezés munkálataiban.

Veres Edina

Miután kitombolta magát Közép-Európában, kedden elhagyta hazánk területét a Boris ciklon. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi összefoglalója alapján csapadék-utánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, ennek ellenére az árvízi védekezésben résztvevők számára itthon egyre több a feladat. Az országos árvízhelyzetet szemléző tájékoztatásból az is kiderült, hogy az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel.

Árvízhelyzet: Ipolytarnócon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el
Árvízhelyzet: Ipolytarnócon készenlétben vannak
Archív fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az Origo beszámolójában szemlézte a HungaroMet Facebook-posztját, amely szerint Magyarországon a Dunántúlon hullott le a legtöbb csapadék, azon belül is Sopron és Mosonmagyaróvár környékén. Mint – az MTI tájékoztatása alapján – azt a Nool.hu megírta, több országos közutat is lezárnak az árvízhelyzet miatt. Így például:

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom és
  • Pest vármegyében is.

A fent felsorolt vármegyékben nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Nem érinti szűkebb hazánkat a Boris ciklon miatti árvízhelyzet

Annak ellenére, hogy szűkebb hazánk területén is nagy mennyiségű eső esett, az Ipoly folyó nem lépett ki a medréből. Ennek ellenére a múlt hét végén – mint azt a Nool.hu megírta – Gál István Ipolytarnóc polgármestere elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a települést érintően a folyamatos esőzés, illetve az Ipoly vízszintjének emelkedése miatt. 

A faluvezető ugyanakkor kiemelte: nem voltak lakóházak veszélyben, csupán a folyó szintjének esetleges továbbemelkedésére kívántak az óvintézkedéssel felkészülni. Hét elején Balla Mihály országgyűlési képviselő is tájékozódott az Ipoly vízállásáról. Mint arról beszámoltunk: a honatya Facebook-oldalán osztotta meg, hogy a sok csapadék ellenére az Ipoly csendes. Ugyanakkor kiemelte: az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a Duna áradása visszaduzzasztja az Ipolyt, ezért készenlétben vannak az érintett települések.

Portálunk a szűkebb hazánkat érintő jelenlegi árvízvédelmi készültséggel kapcsolatban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz (KDVVIZIG) fordult tájékoztatásért. A szervezet válasza szerint Nógrád vármegyében jelenleg nincs árvízhelyzet.

Vármegyénk vízügyi szakemberei is segítik az árvízi védekezést

„A Zagyva felső szakaszán és az Ipoly teljes Nógrád megyei szakaszán egyaránt, továbbá a kisvízfolyásokon igen alacsony a mederteltség. A Duna visszaduzzasztó hatása miatt az Ipoly torkolatánál – a 02.09. számú Ipolydamásd-Letkés-ipolytölgyesi árvízvédelmi szakasz – jelenleg másodfokú az árvízvédelmi készültség” – írta a KDVVIZIG a közleményében, amelyben azt is kifejtették: az igazgatóság II. Szakaszmérnökségének központja Balassagyarmat, annak működési területe teljes Nógrád vármegye. 

Hozzátették: valamennyi kollégájuk részt vesz a jelenlegi árvízvédekezésben, így van, aki a Duna-parti önkormányzat védekezési munkáit segíti, míg mások a budapesti központban teljesítenek szolgálatot, vagy épp a Duna fővédvonalán építik ki a védvonalat, valamint figyelik az árvízi jelenségeket. Vannak olyan kollégáik is, akik Nógrád vármegye területéről nyújtanak segítséget például a logisztikai tevékenységekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában