Kultúra

2024.08.08. 17:25

Zenthe színház: ismertették az új, már 13. évad programját

Bár néhány előadás még hátravan a Zenthe Nyár 2024 elnevezésű szabadtéri programból is, a társulat vezetése csütörtökön beszámolt az új, hamarosan induló új, immár 13. évadról. Ismertették a Zenthe színház helyzetét és terveit is.

Csongrády Béla

 A megjelenteket – köztük az állam melletti másik fenntartót, a városi önkormányzatot képviselő Tarnócziné Máté Melinda kulturális főtanácsost és természetesen a média érdeklődő szereplőit valamint a társulati tagokat – a Zenthe színház nevében Andó Ákos üzletszerevezési vezető köszöntötte és a mediátorként is közreműködött a rendezvényen.

 Zenthe színház,13. évad
Ismertették a Zenthe színház 13. évadának programjait. Balról: Susán Ferenc, Cene Katalin, Andó Ákos
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Elsőként Cene Katalin – akit ez év április 1-jével neveztek ki igazgatónak – kapott szót és közgazdászként mindenekelőtt azt tartotta feladatának, hogy köszönetet mondjon mindenkinek azért a munkáért, amellyel az elmúlt évi rendkívül nehéz gazdasági helyzetből való kilábaláshoz, a szervezeti racionálás megvalósításához, az eddigi értékek megőrzéséhez, gyarapításához hozzájárult. Úgy ítélte meg, hogy – bár még sok a tennivaló – a közösen kidolgozott stratégia, a fejlődés iránya, az öt évre kidolgozott koncepció jónak, célravezetőnek látszik.

A színház következő évadának konkrét programjáról Susán Ferenc művészeti igazgató adott tájékoztatást. Az első előadásra Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámájának bemutatására szeptember 27-én kerül sor éppen Susán Ferenc rendezésében. Az olvasópróbák hamarosan elkezdődek. November 29-én Olt Tamás a Minden jegy elkelt címmel jegyzett saját darabját viszi színre. Noel Coward Vidám kísértet című vígjátékát március 28-án láthatja először a közönség Dér András második salgótarjáni rendezéseként. Április 24-én – három év után újra mesejátékot mutat be a Zenthe Az a rátóri csikótojás címmel. A rendező a társulati tag Kökényessy Ágnes lesz. Az évad május 23-án Tennessee Willams Macska a forró bádogtetőn című klasszikus darabjával zárul Susán Ferenc rendezésében. Újdonság lesz, hogy 2025-ben a Zenthe Nyár keretében egy premiert is realizálnak, amennyiben Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című, Presser Gábor zenéjével gazdagított darabját a Fő téri színpadon mutatják be. A rendezést Güttinger Pál jegyzi. A tájékoztaón szó esett a felolvasószínházi és kamaraszínházi tervekről is.

Fővárosi vendégjáték is látható lesz a Zenthe színház deszkáin

A bérletek, bérletsorozatok terén nem sok változás várható. A fentebb megnevezett produkciók a Székfoglaló című program keretében lesznek láthatók. A Vertich Józsefről elnevezett bérlet továbbra is főként vígjátékokat kínál a győri, a szolnoki és a fővárosi József Attila Színház vendégjátékával. Meghirdetik a T. Pataki László nevével fémjelzett kamarabérletet is. A középiskolás korosztálynak öt ifjúsági előadást kínálnak, a legkisebbeknek pedig mesebérlet alkotja a programot. Egyébiránt új tagként Gyenge Szibyl Fruzsina – aki személyesen is megjelent a tájékoztatón – csatlakozik a színházhoz: először a Rátóti csikótojásban, majd a Vidám kísértetben lesz látható.

Ezen a nyáron is teljesített tájelőadásokat a színház, augusztusban pedig az említett Zenthe Nyár a legnagyobb produkció a Toyota főszponzorságával. A szabadtéri színházi fesztiválon mutatkozott be a salgótarjáni teátrum új arculata, amely még jobban kifejezi az összekapcsolódást a művészetek. a színházművészet, a teátrum, és a nézők között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában