Árvíz

2024.09.17. 17:30

Az árvíz miatt elhalasztják a váci székesegyház átadását

Nemrégiben fejeződtek be a váci székesegyház felújítási munkálatai. Az ünnepélyes átadót és az oltárszentelést szeptember 21-re, szombatra tervezték, azonban a várható eddigi legnagyobb árvíz miatt elhalasztják azt.

Lukács Zsófia

Augusztus végén fejeződtek be a váci Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatai. A belső tereket az eredeti, 18. századi tervek szerint újították fel. A váci székesegyház és az egyházmegye oktatóközpontjának a modernebbé tételére 5 milliárd forintot biztosított a kormány.

A várható eddigi legnagyobb árvíz miatt elhalasztják az ünnepséget
A várható eddigi legnagyobb árvíz miatt elhalasztják az ünnepséget
Forrás: Magyar Kurír

Az ünnepélyes átadóra több nógrádi egyházközségből is tervezték az utazást a hétvégén, azonban a programot az árvíz miatt elhalasztják. – Marton Zsolt püspök arról tájékoztatta a papságot és a hívőket, hogy a dunai árvízhullám miatt a váci Nagyboldogasszony-székesegyház szeptember 21-re tervezett ünnepélyes átadását és oltárszentelését elhalasztja – olvasható a Váci egyházmegye közleményében.

Mint írták: a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Vácon az árvíz tetőzése szeptember 21-re várható, a városban másodfokú árvízkészültséget vezettek be, várhatóan a település megközelítése sem lesz problémamentes. A püspök atya és a munkatársai – amennyiben a helyzet úgy kívánja meg – szintén készek segítséget nyújtani a védekezésben.

Az árvíz miatt változott az időpont

Az átadási ünnepség tervezett új időpontja október 6-a, vasárnap, 16 óra. A közleményben arra is kitértek, hogy a kapcsolódó kulturális programokat későbbi időpontban rendezik meg, valamint kérik a hívők imádságát, hogy az árvízi védekezés eredményes legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában