Ideiglenes emlékhely

2 órája

Kozma Imre atya emléke előtt hajthatnak fejet a gyászolók

Ideiglenes emlékhelyet létesített budapesti központjában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az emlékhelyen a napokban elhunyt Kozma Imre atya iránti kegyeletüket róhatják le a látogatók.

Gulyás Edina

A napokban érkezett a lesújtó hír: elhunyt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. A szervezet ideiglenes emlékhelyet létesített a Kozma Imre atya iránti kegyeletüket kifejezni szándékozó látogatók számára a XII. kerületi országos központjában – áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Kozma Imre atya 2022-ben a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában mutatott be szentmisét
Kozma Imre atya 2022-ben a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában mutatott be szentmisét
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Kozma Imre atyától méltón búcsúzhatnak az emlékezők

A közlemény arra is kitér: az emlékhely reggel 7-től este 19 óráig várja a látogatókat, akik Kozma Imre atya nagyméretű képe előtt megállva idézhetik fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökéhez fűződő emlékeiket. Virágot helyezhetnek el, gyertyát gyújthatnak, imát mondva vagy egy néma főhajtással kifejezhetik tiszteletüket, jelképesen elbúcsúzhatnak Kozma Imre atyától. Az emlékhely a központ udvarán található, egész nap nyitva tartott kapun keresztül, bejelentkezés nélkül is felkereshető. Esős időben egy kisebb emlékhely várja az érkezőket a főépület bejáratánál.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat központi honlapja a www.maltai.hu a nyolcvanötödik évében elhunyt elnök életútját, pályafutását ismertető weboldalként érhető el ezekben a napokban. Az emlékoldal közvetlenül felkereshető az imreatya.maltai.hu címen.

Szegények, idősek, hajléktalanok ellátását szervezte meg

Mint arról a napokban portálunk is beszámolt: Kozma Imre az 1989-ben megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökeként a szegények, idősek, hajléktalan emberek ellátását szervezte meg. A zugligeti templom kertjében megnyitotta az első menekülttábort a Budapesten gyülekező keletnémet családok előtt, ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját indította el, amelynek során 48 ezer menekültet fogadtak be Magyarországon.

Három és fél évtized alatt a szeretetszolgálat az egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezetté vált, amely szociális, oktatási és egészségügyi ellátásokból is hálózatot épített ki, intézményeiben és önkéntes csoportjaiban naponta átlagosan 17 ezer emberről gondoskodik.

Nógrád is gyászol

Kozma Imre atyát az egész ország, így a Nógrád vármegyében élők is gyászolják. A szeretetszolgálat alapítója korábban számos alkalommal járt szűkebb hazánkban. Két évvel ezelőtt, 2022-ben ünnepelték meg a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában azt, hogy az intézmény ötödik éve működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában. Ezen az alkalmon Kozma Imre atya mutatta be a szentmisét az otthonban.

Idén júliusban pedig nemzeti kegyhelyünkre látogatott. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai önkéntes csoportjaikkal a mátraverebély-szentkúti zarándokhelyen töltöttek egy napot. A közel 140 résztvevőnek Kozma Imre atya tartott misét, amelyben az önkéntes csoportok lelki vezetői is közreműködtek.

Imre atyától Balla Mihály országgyűlési képviselő is elbúcsúzott közösségi oldalán, megköszönve a nehéz sorsú emberekért végzett, életen át tartó szolgálatát.

A szeretetszolgálat később ad tájékoztatást Kozma Imre atya temetéséről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában