Konferencia

2 órája

Epebetegségek: sebész orvosok tanácskoztak Balassagyarmaton (fotók)

A Magyar Sebész Társaság északkelet-magyarországi szekciócsoportja, valamint a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház tudományos ülést szervezett Balassagyarmaton. A konferencián az epebetegségek modern műtéti kezeléséről és a szövődmények ellátásáról értekeztek a sebész orvosok.

Lukács Zsófia

Szombaton a Magyar Sebész Társaság tudományos ülésén elsőként dr. Szrenka János, a balassagyarmati sebészet osztályvezető főorvosa, az ülés elnöke köszöntötte a vendégeket a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, majd felkonferálta Kiss-Domonkos Judit gordonkaművészt, kamaramuzsikust. Az elnök az előadóról elmondta: az Operaház első gordonkaművészének, Balassagyarmat díszpolgárának dédnagyapja, dr. Bogdán Aladár volt a városi kórház alapítója, akinek a város dr. Kenessey Albert sebészt is köszönheti.

sebész
A Magyar Sebész Társaság konferenciát rendezett Balassagyarmaton
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Asztalos Rita zongoraművész és Kiss-Domonkos Judit előadását követően Csach Gábor polgármester is köszöntötte az ülés résztvevőit Palócország fővárosának polgárai nevében, valamint bemutatta Balassagyarmat múltját és jelenét.

Az egyik legősibb gyógyító szakma: a sebészet

Az eseményen dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház igazgatója is szólt a megjelentekhez. – Talán az egyik legősibb gyógyító szakma a sebészet, amelyről régészeti leletek is tanúskodnak. Forradalmi újítás volt az anesztézia, amellyel a lehetőségek nagymértékben bővültek. Ma is a folyamatos technikai fejlődés jellemzi a sebészetet, gondoljunk a laporoszkópiára – fogalmazott dr. Laczkó Tamás. 

Hozzátette, hogy napjainkban már a robotsebészetről is szót kell ejteni, ami teljesen új irányzat a sebészetben és a betegellátásban.

Balla Mihály országgyűlési képviselő is köszöntötte a hallgatóságot. – Önöknek sok-sok tízezer ember köszönheti az életét, akiknek segítettek meggyógyulni és a súlyos betegségekből kilábalni. Szrenka főorvos úrnak külön is szeretnék köszönetet mondani, az ő életpályája példaértékű. Dr. Kenessey Alberthez hasonlóan ő is a Szent Rókus Kórházból tért vissza Balassagyarmatra. Itt mindannyian olyan hivatástudattal rendelkező emberek bővítik ma ismereteiket, akiknek az emberek nagyon sokat köszönhetnek – mondta el a honatya.

Több mint 1800 beavatkozás történt

Az eseményen a balassagyarmati kórház igazgatója, dr. Fazekas Ágnes bemutatta a dr. Kenessey Albert által fejlesztett kórház működését. – 29 épületben mintegy 36 ezer négyzetméteren 604 ággyal folyik betegellátás a kórházunkban. 2023-ban 1800-nál is több sebészeti beavatkozás történt, amelyből az általános sebészet 848 eset volt – ismertette dr. Fazekas Ágnes, majd kitért a többi osztály részletes adataira is.

A tudományos ülés a szakmai előadásokkal folytatódott, amelyen többek között az ország oktatókórházaiból érkezett sebészek az epebetegségek műtéti kezeléséről és a szövődmények ellátásáról tartották meg prezentációjukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában