Így még soha nem ünnepelték a szüretet Kishartyánban (fotók, videó)

A szőlő betakarításának és feldolgozásának hagyományát elevenítették fel Kishartyánban szombat délután. A szüreti rendezvényre a település apraja-nagyja ellátogatott: jó hangulatban darálták és préselték a szőlőt, amelynek „gyümölcsét”, a mustot is megkóstolhatták.

Veres Edina

Felvonulás és mulatság helyett igazi szüreti rendezvény során ünnepelték a szőlő betakarítását Kishartyánban szombaton. A község polgármestere, Sándor Attila portálunknak elárulta, hogy évekig rendeztek szüreti programokat, azonban egy olyat sem még, mint az idei.

szüreti munka
A szüreti munkákkal ismerkedtek Kishartyánban a gyerekek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Ebben az évben megújítottuk a régi szokást. A célunk az volt, hogy a falunkban élők, különösen a gyerekek, a program során megismerkedhessenek a szüreti munkákkal. Mivel nincsenek jelentős szőlőültetvények a környékünkön, legfeljebb néhány tőke, így sokan nem is tudják, hogy mit is jelent az, hogy szüret. Így viszont láthatják, ha kedvük tartja, kipróbálhatják, miközben játszva megtanulják, hogy miként is lesz a szőlőből must, illetve bor – fejtette ki Sándor Attila, aki arra is rámutatott, hogy a szüret legfontosabb „hozzávalóját”, azaz a szőlőt Gyöngyöstarjánból szerezték be.

Sotolóból folyt a must a szüreti rendezvény során

A közösségi ház udvarára még egy levelekkel díszített lugast is készítettek, amire felkerültek a szőlőfürtök, így a szüretet is szinte teljes valójába kipróbálhatták a kisgyermekek. A délután kezdődő rendezvényre sokan ellátogattak, az óvodások és a kisiskolások örömmel vetették bele magukat a szüret körüli teendőkbe, a szüleik és a többi felnőtt segítségével természetesen. 

A helyszínen két daráló és két szőlőprés, azaz sotoló körül tevékenykedhettek a résztvevők, akik természetesen munkájuk gyümölcsét, a mustot is megkóstolhatták. Azok pedig, akik a munkában elfáradtak, helyben készült laskától kaphattak új erőre.

Szőlőtőkét ültetnek

Sándor Attila azt is hozzátette: az első alkalommal szervezett szüreti rendezvényből szeretnének hagyományt teremteni Kishartyánban, sőt, lehetőség szerint bővíteni is szeretnék. Ennek érdekében pedig hamarosan szőlőtőkéket ültetnek a helyi közösségi ház udvarán elkészített lugasba, így jövőre kicsik és nagyok már például azt is megtudhatják a program során, hogy mi is az a venyige.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában