Családi nap

6 órája

Katonák világában kalandozhattak Balassagyarmaton

A Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban családi napot tartottak a napokban. A rendezvényen a már megszokott sportos programok mellett a katonai hagyományok ápolása is előtérbe került.

Lászlók Judit

Bálint Béla Zoltán lőtérvezető, a Honvédelmi Sportközpont létesítménygazdája portálunk érdeklődésére elmondta: minden évben két családi napot tartanak. Egyet tavasszal a Honvédelmi Sportközpont születésnapjához köthetően, egyet pedig ősszel.  – A Honvédelmi Sportközpont nyújtotta sportos programok mellett fontosnak érezzük a katonai hagyományok ápolását, amelyeket szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel. Balassagyarmat nevéhez pedig a 20. században kiemelkedő haditettek fűződtek, így van mire büszkének lennünk – mondta Bálint Béla Zoltán, hozzátéve: – A családi napon a balassagyarmati vitéz Honti István törzsőrmester előtt is tisztelegtek, aki a keleti fronton tűnt ki bátorságával.

családi nap, katonai hagyomány
Katonai hagyományokkal ismerkedtek Balassagyarmaton
Forrás: Facebook/Honvédelmi Sportszövetség 

A rendezvényen résztvevők a már megszokott sportos programok mellett a létesítmény legújabb lövészeti kínálatát, a Hunter Field Target lövészetet is kipróbálhatták, illetve megtekinthették a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület fegyverbemutatóját is.

Őrzik a katonai hagyományokat

Portálunknak vitéz Bakos Gyula, a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke mesélt vitéz Honti Istvánról és a fegyvertényéről. 

– Honti István 1912-ben született Balassagyarmaton. 1931-ben bevonult katonának, majd 1932-től egészen 1936-ig határőrként szolgált. Aztán 1936-ban elküldték gyalogágyú képzésre és 1937-ben Balassagyarmaton megalapítják a 101-es önálló páncéltörő századot négy darab Krupp protze tüzérségi vontatóval és négy darab 1936-os 37 milliméteres páncéltörő ágyúval. Ezt követően 1940-ig tevékenykednek Balassagyarmaton. Vitéz Honti István részt vett a felvidéki, a délvidék és az erdélyi bevonuláson is, így kitüntették Bronz Vitézségi Éremmel, illetve felterjesztették Vaskeresztre is – fogalmazott vitéz Bakos Gyula. 

Hozzáfűzte: – Ezután a gyorshadtesttel 1941-ben kiküldték őket a Szovjetunió elleni háborúba a keleti hadszíntérre. Aztán 1941. szeptember 6-án egészen a Dnyeperig jutottak, ahol a szovjet haderő folyamatosan visszavonulóban volt. A táboruk a Dnyepertől mintegy másfél kilométerre volt. A szovjetek ezen a napon átkeltek a Dnyeperen és egy hídfőállást alakítottak ki. Ezért vitéz Honti Istvánék azt a parancsot kapták, hogy számolják fel ezt a hídfőállást. 

A sikeres támadás során 500 hadifoglyot ejtettek, minimális magyar veszteséggel. A második alkalommal viszont már a szovjetek felkészültebbek voltak, így itt jelentősen megsebesült vitéz Honti István.

Haditettéért vitézségi éremmel jutalmazták

Vitéz Bakos Gyula kifejtette továbbá, hogy vitéz Honti Istvánt haditettéért Magyar Arany Vitézségi Éremmel jutalmazták, mely a legrangosabb, a Magyar Királyi Honvédség legénységi állományú tagjainak adományozható katonai kitüntetés volt a második világháború éveiben. A kitüntetés eszmei értékét mutatja, hogy 1939 és 1945 között a hadsereg kötelékében szolgált, több százezer magyar katona közül mindössze 40 érdemelte ki. 

Ezt a két fegyvertényt idézte fel némi változtatással eszközölve a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a Honvédelmi Sportközpont családi napjának keretében egy olyan Krupp protze tüzérségi vontató segítségével, amit vitéz Honti István fia és unokája épített, illetve egy páncéltörő ágyúval. Vitéz Honti István törzsőrmester 2005-ben hunyt el, a balassagyarmati temető evangélikus parcellájában nyugszik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában