Ötven éve szolgál

3 órája

Aranymise: fél évszázad szolgálatát ünnepelte a váci segédpüspök

Újra megtelt hívekkel a közelmúltban felújított és átadott váci székesegyház a napokban. Varga Lajos váci segédpüspök aranymise alkalmával adott hálát a fél évszázados papi hivatásért.

Gulyás Edina

A napokban aranymise kezdetét jelezték a harangok a közelmúltban felújított és átadott váci Nagyboldogasszony-székesegyházban. Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, Nógrád megye díszpolgára szentmise keretében adott hálát 50 éves papi jubileumáért. 

aranymise
Aranymise kezdetét jelezték a harangok, dr. Varga Lajos 50 éve szolgál
Fotó:  Thaler Tamás / Forrás: Váci Egyházmegye

Aranymise a felújított székesegyházban

A váci Nagyboldogasszony-székesegyház a napokban újra megtelt ünneplő hívekkel, akik Dr. Varga Lajos váci segédpüspök 50. papi jubileuma alkalmából megtartott hálaadó szentmisére érkeztek. Együtt ünnepelt a jubiláló főpásztorral a Váci Egyházmegye papsága, szerzetesei, a korábbi szolgálati helyeiről – többek között Pásztóról – érkező hívek, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjai, amelynek Varga Lajos tagja, valamint családtagjai és tudományos munkatársai – olvasható a Váci Egyházmegye portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Abban kifejtették: a szentmise elején Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte a jubiláló segédpüspököt, majd Michael W. Banach apostoli nuncius olvasta fel Ferenc pápa üzenetét latinul, amelyben gratulált a lelkipásztori munkáért, amelyet hosszú időn át odaadóan és kitartással gyakorolt az aranymisés főpásztor.

Pásztón templomot épített

Dr. Erdő Péter bíboros-prímás esztergom-budapesti érsek szentbeszédében az idős korról és a papi hivatásról elmélkedett, majd felidézte az aranymisés főpásztor életútját. Méltatta az 1974-ben Vácon pappá szentelt Varga Lajos papi szolgálatát, amely során számos ifjúsági és családos közösséggel foglalkozott, Pásztón templomot és közösségi házat is épített.  

Az ünnepi szentmise végén dr. Varga Lajos megköszönte, hogy együtt ünnepelhettek és aranymisés áldását adta a résztvevőkre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában