Népviselet

2 órája

Csodás népviseletekben mulattak a rimóci bálon

Szombat este második alkalommal rendezték meg a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált Rimócon, a Vincze Barna Sportcsarnokban. A zenés-táncos mulatságon ezúttal 32 település 261 vendége öltötte magára Palócföld csodás viseleteit.

Lászlók Judit

Több mint 260 vendég bújt népviseletbe

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

Szemet gyönyörködtető látvány fogadta szombat este a rimóci Vincze Barna Sportcsarnokba érkezőket, amely megtelt a több mint 200 népviseletbe öltözött bálozóval. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas fotósának, Mohos Zsófiának az ötletéből kiindulva a Rimóci Folklór Manufaktúra, Paluch Norbert vezetésével immár második alkalommal rendezte meg a Nógrád Vármegyei Viseletes Bált. A rendezvényt a Himnuszt követően a házigazda óvodásainak és a Rimóci Folklór Manufaktúra kulturális műsorával nyitották meg.

viselet
Csodás népviseleteket mutattak be a bálozók
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool

Harminckét település viseletét vonultatták fel a bálon 

Paluch Norbert néprajzkutató, a rendezvény főszervezője köszöntötte a bálozókat. Ebben kiemelte, hogy sikerült felülmúlniuk a tavalyi bált, hiszen amíg egy évvel ezelőtt a rendezvény batyus jellegű volt, idén már vacsorát biztosítottak a résztvevőknek. Az előző évben 31, most 32 település vesz részt a bálon, illetve korábban 231 személy öltözött népviseletbe, ezúttal már 261. Paluch Norbert emellett hangsúlyozta, hogy a bál megvalósításához Rimóc önkormányzata 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya által finanszírozott, Hungarikum pályázaton. 

A II. Nógrád Vármegyei Viseletes Bál egy méltó kezdeményezés 

Az est fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős kormánybiztos volt, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen, azonban levelet küldött a résztvevőknek. Ezt Paluch Norbert olvasta fel a jelenlévőknek. 

„Az esemény kiváló alkalom arra, hogy felelevenítsük és tisztelettel adózzunk azok előtt a hagyományok előtt, amelyek Nógrád vármegye színes, gazdag, történelmi és kulturális örökségét képviselik. Ezen a bálon való részvétel, nem csupán egy szép ruha viselését jelenti, hanem egy olyan szimbolikus megjelenést, amellyel őseink értékeit, szokásait éltetjük tovább." – idézte a főszervező, azzal folytatva: 

Bár Nógrád vármegye Magyarország legkisebb megyéje, de kulturális örökségük, kincseik és viseleteik sokszínűsége messze túlmutat határaikon, határainkon. Az itt bemutatott népviseletek és polgári öltözetek egyedülálló képet festenek arról, hogyan élnek tovább a hagyományok, és hogyan válnak a mindennapjaink részévé, ahogyan e bál estéjén is. Jó szívvel kívánom, hogy mindannyian érezzék át a viseletben való ünnepi megjelenés erejét és üzenetét, amelyet őseinktől kapva, generációkon átívelően őrzünk meg és adunk tovább

Dr. Hoppál Péter szerint a II. Nógrád Vármegyei Viseletes Bál egy olyan kezdeményezés, amely méltóan ápolja és adja tovább a történelmünk értékteremtő és értékőrző korábbi korszakainak örökségét, dacolva a mai korunk értéktagadó tendenciáival, egy olyan közösségbe hívva bennünket, ahol a hagyományok lélegeznek, élnek és hatnak. 

Rimócon fontos a hagyományok ápolása és megőrzése 

Ezt követően Szabó Vilmos, Rimóc polgármestere szólt a megjelentekhez. 

– Ez a rendezvény nagyszerű pillanata a községnek, a településen élő hagyományokat megőrző, a hagyományaikat megélő embereknek is. Fontos, hogy láthassuk értékeinket, hiszen ezek az értékek adják életünk gerincét és ezen értékek mentén vagyunk hűek gyökereinkhez – fogalmazott Szabó Vilmos. 

Ezután dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Önkormányzatának főjegyzője mondott beszédet, aki szintén méltatta a rendezvényt és kihangsúlyozta, hogy Rimóc számos Nógrádikum díjat is magénak tudhat. 

A rendezvényen részt vett Dócs Dávid országgyűlési képviselő is, aki szintén megosztotta a gondolatait a jelenlévőkkel. Köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvényen a jelenlévők milyen szépen felvonultatták Palócföld népviseleteit. Mint fogalmazott: amíg ezt be tudjuk mutatni, addig azt mondhatjuk, hogy gazdag nemzet vagyunk, hiszen ez a rengeteg viselet arról a kultúráról és arról a mérhetetlen értékről tanúskodik, amit az évszázadok, évezredek alatt mi magyarok megteremtettünk. 

Hiába különbözik minden viselet,egy valami azért közös benne, mindannyian a magyar büszkeséget tudják elősegíteni.

A beszédeket követően Urus Attila plébános mondott asztali áldást, amit a vacsora követett. Az eseményen díszvendégként fogadták a Pest vármegyei Hévízgyörköt, valamint a hevesi palócságot képviselő Felsőtárkányt. A muzsikát a házigazda Rimóci Rezesbanda, valamint a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész szolgáltatta, melyre hajnalig mulathattak a bálozók. 

Vándorbölcső programot is útjára indítottak a bálon

Vacsora közben Paluch Norbert megosztotta a jelenlévőkkel a Lélekfa A Palóc Értékek Mentén Alapítvány különleges kezdeményezését is, illetve tolmácsolta Szugyiczki Zsolt csesztvei kézműves tanár és az alapítvány egyik alapítójának gondolatait is: 

„Az alapítvány missziója, hogy a már Nógrádikummá minősített palóc, áttört fafaragást megőrizze és hűen átörökítse a jövő nemzedéke számára. Az itt álló bölcső ötletét a Waldorf tanárképzés diplomamunkája adta. Szerettem volna az élettelen fát, élettel megtölteni, így továbbgondolva jutottam el az ötletig, hogy indítsunk el Nógrád megyében egy Vándorbölcső programot, ami attól lesz a miénk, ha a névjegyükkel az áttört faragással díszítjük. Ezt a fafaragási technikát a múlt század közepéig a pásztorok őrizték, ez az eljárás Magyarországon csak ránk palócokra jellemző, nem hiába, aki a Nógrádikum díjat átveszi, az egy áttört faragást kap.”

A bálon is megtekinthető első bölcsőben vasárnaptól egy új élet fog ringatózni és cseperedni. Végül Szugyiczki Zsolt azt kérte levelében a településektől, annak vezetőitől és a lakosságtól, ha szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, akkor keressék az alapítványt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában