Biogazdaság

2 órája

Szent-Györgyi Albert nógrádi munkásságát is felidézték Vizsláson

Jól sikerült az első alkalommal megrendezett egészségnap a vizslási Nádland Farmon. A programon felidézték Szent-Györgyi Albert nógrádi munkásságát is.

Gulyás Edina

Hogyan tudunk minél több vitamint elraktározni télre? Mindezt az őseink által jól ismert természetes módon? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre adtak választ a Szent-Györgyi Albert nevével fémjelzett programon, amelyen a C-vitamin feltalálójának nógrádi munkásságáról is szó esett. 

Szent-Györgyi Albert
Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálójának nógrádi munkásságáról is szó esett Vizsláson
Forrás: Beküldött fotó

Szent-Györgyi Albert Nógrádban is tevékenykedett

Újra rátalálni arra a tudásra, amit egy-két generációval korábban még ismertek őseink: hogyan lehet harmóniában élni a kerttel, a természettel? Ezzel a céllal hívták életre két évvel korábban a Nádland Farmot is Vizslás határában. A napokban megtartott egészségnapot is hasonló gondolat mentén szervezték meg. A programot a Nógrádban is tevékenykedő Szent-Györgyi Albertről nevezték el. 

– Az egészségnap ötlete dr. Sándor Ottó, a salgótarjáni székhelyű Hagyományőrző Civil Társaság elnökében fogalmazódott meg. A programmal szerettünk volna segíteni a Nádland Farm közösségének a télre való felkészülésben – tájékoztatta portálunkat Lukács József, a közösségi farm alapítója. 

Az érdeklődők arra is választ kaptak, hogyan lehet úgy tartósítani a kertben megtermelt növényeket, hogy minél több C-vitamint elraktározhassunk a hideg évszakra. 

Gasztropiacon kínáltak portékáikat a helyi termelők

Mint mondta, a két éve Nógrádban működő gazdaság több helyi termelővel is felvette a kapcsolatot az elmúlt időszakban, közülük sokan kézműves termékeikkel érkeztek az egészségnapra. Így az ide látogatók sokféle zöldséget, bioalmát, kézműves sajtot, levendulából készült termékeket, termelői mézet, de szörpöket és lekvárokat is beszerezhettek a gasztropiacon.

A résztevők több érdekes témában is előadásokat hallhattak a délután során. Dr. Sándor Ottó Nógrád kincseiről, az itt élő, vagy alkotó híres emberekről tartott beszámolót. Vidéki Péter terényi történelemtanár, Szent-Györgyi kutató osztott meg számos érdekességet a híres tudós életének kevésbé ismert részleteiről. Ábrahámné Bergmann Anna dietetikus hallgató a funkcionális táplálkozásról beszélt, míg Récsey Antónia, Bálint György gazda özvegye az önfenntartásról és az önellátásról tartott előadást.

Bálint gazda emlékét őrzi majd a tankert

– Mi magunk is fontosnak tartjuk Bálint gazda emlékének megőrzését, ezért az épülő tankertünket is róla nevezzük el – ismertette Lukács József. 

– Itt óvodásoknak, általános iskolás gyerekeknek és felnőtteknek mutatnánk be, tanítanánk meg a kertgondozást. Ezen kívül jelentkeztünk a szociális farm hálózatba, ahol a tervek szerint fogyatékkal élőknek biztosítanánk mindenki számára hasznos munkát – ismertette a jövőbeni elképzeléseket.

Hozzátette: az egészségnap jól sikerült, a vártnál is több látogatót vonzott, több mint kétszázan érdeklődtek a rendezvény iránt. Ez megerősítette a szervezőket abban, hogy hagyományt teremtsenek abból. A jövőben hasonló tematikus napokon nyitják majd meg a farm kapuit, már a következő eseményt tervezik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában