Hitélet

2 órája

Átadták és megáldották a felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Marton Zsolt váci megyéspüspök a belülről felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat, valamint felszentelte annak új oltárát. Az átadás után visszatér a liturgikus élet a székesegyházba. A Váci egyházmegye illetékességi területe egész Nógrádra kiterjed.

Gulyás Edina

Átadták és megáldották a felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat

Fotó: Facebook

Az október 6-i ünnepi szentmisén M. Wallace Banach apostoli nuncius nevében a pápai követség képviselője köszöntötte az ünneplő híveket – áll a Váci Egyházmegye portálunkhoz eljuttatott közleményében ami arra is kitért: azt követően Marton Zsolt, váci megyéspüspök idézte fel a székesegyház történetét, amelyet 1772-ben szentelt fel Migazzi Kristóf akkori váci püspök. Majd rövid betekintést engedett a 2021-2024 között megvalósult felújítás munkálataiba és átadta, megáldotta a templomot és a híveket. Szentbeszédben Marton Zsolt arról elmélkedett, hogy mit jelent a katolikus keresztényeknek ma a templom és az egyház.

Átadták és megáldották a felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat
Átadák a székesegyházat a felújítás után, Nógrádból is sokan érkeztek az ünnepi szertartásra Vácra
Fotó: Facebook

Oltárszentelés szertartása is emelte az átadás fényét

A szentbeszédet követően az oltárszentelés ritka és szép szertartása következett. A felszentelő ima után, a Mindenszentek litániája alatt elhelyezték az oltárban Szent Jusztinusz filozófus-tanító és hitvalló ereklyéjét, aki 165 körül szenvedett vértanúhalált hat társával együtt. A szertartás után Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, miniszterhelyettes is köszöntőt mondott. 

A közleményből az is kiderült, hogy a felújítás során elvégezték a leromlott állagú épület rekonstrukcióját és modernizálását annak érdekében, hogy az alkalmas legyen liturgikus és turisztikai szempontból a 21. századi követelményeknek megfelelő használatra. A székesegyház felújítására 2 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Kormány. A Székesegyház felújítási munkái több fázisban valósultak meg 2021 májusa és 2024 augusztusa között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában