Megemlékezés

2 órája

Aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet Bátonyterenyén

Az 1949. október 6-án kivégzett 13 hős emléke előtt hajtottak fejet pénteken Bátonyterenyén. Az aradi vértanúk élete és eszméje ma is példát mutat, amire kötelességünk emlékezni – hangzott el az ünnepségen.

Gulyás Edina

A Bartók Béla Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött a városi megemlékezés Bátonyterenyén. Az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségnek a kedvezőtlen időjárás miatt rendhagyó módon az Ady Endre Művelődési Központ adott otthont. 

aradi vértanúk
Aradi vértanúkra emlékeztek Bátonyterenyén
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Példamutatással emlékezhetünk az aradi vértanúkra

– Ezen az októberi napon minden évben összejövünk és tiszteletünket tesszük őseink, kivégzett honfitársaink előtt. Emlékezve arra az időszakra, amikor tetteikkel, cselekedeteikkel megalapozták a jövőnket – osztotta meg gondolatait Orosz István polgármester a megjelentekkel. 

– Egy-egy szál virággal, mécsessel rójuk le tiszteletünkkel. A gondolataink azonban sokszor már máshol járnak, és amint véget ér az ünnepség, elfeledjük azt, hogy valójában miért jöttünk ide. 

Mint mondta, rendkívül fontos hogy a fiataljainknak példát mutatva, ne csak ennyiből álljon az emlékezés. Ennél sokkal értékesebb, ha a mindennapokban, a saját életünkben keressük azt a motivációt, ami által megérthetjük, mi motiválta az aradi hősöket arra, hogy életüket adják a hazáért, a nemzet jövőjéért. Hiszen mielőtt az életüket áldozták el kellett búcsúzniuk családjuktól, szeretteiktől. Nekik is volt feleségük, voltak gyermekeik, szüleik, barátaik. Mégis hajtotta őket egy eszme, amiért bátran kiálltak. Kifejezték, hogy a magyar nem tűr semmilyen zsarnokkal szemben, bátran kiálltak a honért, a függetlenségért.

aradi vértanú
Orosz István polgármester beszédet mondott, a gyerekek műsorral készültek
Fotó: Hüvösi / Forrás: Nool

– Itt állunk ezen a színpadon, és velünk van az aradi tizenhárom emlékezete. Ennek fényében a mi felelősségünk, hogy példát mutassunk fiataljainknak, hiszen ők a mi jövőnk. Fogjunk össze és fejlődni fog bennünk az a motiváció, ami hajt előre a mindennapokban – hangsúlyozta Orosz István.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában